Ini Wilayah Hijau: Monumen Alaf Baru


29 March 2011

Monumen Alaf Baru


Letaknya di Putrajaya, alaaa area jambatan yang orang selalu lepak tuh…


Ahad baru nih,
dek seharian duk di rumah, hany main game pun dah naek level 19 dalam masa 3jam…ahaha game World of Zullian. game ni, kena bina penempatan, yang mana kena ada sumber air, jalanraya, sumber makanan, ada sekolah, rumah, ada balai bomba…dan ada la kena sampai target untuk setiap level. seronok owh…


duk syokkk main game, tetibe MZ tanya…


“tok sey tubik ko”


“mariiilahhh” tapi mata ngan tangan duk syok main game…


pastu, seketika kemudian, MZ tanya lagik…


 “tok sey tubik ko”


ok,
dah 2kali dah, maka kena la bersiap nih.kang tak pasal2 kansel pulak keluar nya. sedang elok Azan Asar. hany siap2…MZ solat then terus keluar.


sebenarnya, tiada arah tujuan. pergi Alamanda (mesti korang boring dah kan dgn Alamanda tuh), jengah MPH, sebab nak cari buku PASSPORT RASULLULLAH. tapi hampa tak jumpa. selalu tak de stock…eiii…


then,
pergi rotiboy…pastu pergi A&W…seterusnya pergi jenjalan di Monumen Alaf Baru.


270320115183 
270320115182 
270320115180 inilah bekal kami…rotiboy, float dan mmm apa tah nama dia, tapi inti durian ok!


270320115177 sambil mencari port nak lepak..hamek gambar sikit…
(hehe kena protect gambar suami,pdhal sape je nak copy kan)


270320115176 ha yang terpacak tu la monumen nya.


Nak naik kenalah daki sikit…sikit jer…tak tinggi mana pun. tak sempat la ketiak nak berpeluh dah sampai. kat atas tu korang boleh la tengok sekeliling…tapi tak tinggi sangat…


Sebenarnya,
masa lalu nak naik ke atas, korang akan dikeliling cermin sebagai penghadang la…dan disetiap cermin itu ada tertulis, tahun dan peristiwa penting yang berlaku di MALAYSIA nih. bermula dari tahun berapa hany lupa…sowiii dan sampailah tahun 2000.


270320115186 nampak tak?


270320115189 ha…nampak tak nampak tak?tak nampak lagi tak tahulah kome ni…


270320115195 1983, tahun kelahiran Rohani Hashim ;)


Lepas je ambil gambar nih,
konon kitorang berdua pun nak amek la gambar berdua. siap posing dah ni. elok je kitorang senyum, hany pun tekan la snap kat handphone tuh…2,3kali tekan tak keluar bunyik…cissss handphone mati. ahaha, maka itu sahaj gambar yang ada;)


hurmmm,
sekitarnya Monumen Alaf Baru nih, cantik sangat kawasan dia…masa kitorang pergi ni, ada 2pasangan tengah shoot. maybe pre wedding kot, chinese dan pasangan melayu.


270320115174 ini rumah juga ada…tapi tak tahu boleh masuk ke tak…bukanlah rumah, macam bangsal la…cantik!



Oklah,
setakat nak jenjalan, nikmati udara segar, dekat sangat dengan air. bawak anak anak pun boleh. yang dating tuh standard la, memang ada…


**hurmm ahad ni nak pergi mana pulak yer**
Komen
6 Komen

6 comments:

qasehraihan said...

wah bagus utk diterjah ni..hehe

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

WAH..NI DEKAT UMAH SU JE NI..

azzey said...

nak pegi tgk le juga nih...:)

ardinihumaira said...

bestnye kalo dni leh pegi sana :)

mzhany said...

@qaseh
ye kak, bagush utk lepak2 jenjalan, sbb tak crowded


@sue
huhu, dekat eh sue...sronok


@azzey
ha azzey, pergi terjah, setkt jenjalan tu ok laaa


@dni
huhu xpe dni, kat kelate tu bykkk tempat yg besh kannn

Norhafiza said...

pernah gak kami keluar tnp tujuan..main hentam je hahaha..

No tak pernah p lagi kat situ sejak duk kajang dlu..lagipun duk sekejap je pun hehe..nnt ada masa leh p sana lagikan..