Ini Wilayah Hijau: Apabila seorang AYAH mengucapkan "Terima Kasih"


25 May 2010

Apabila seorang AYAH mengucapkan "Terima Kasih"







Apa korang rasa bila baca tajuk niih??? mungkinlah ianya bisa shaja kan, tapi meh baca ini cerita dulu, mungkin lain pulak pandangan anda...mungkin berubah tanggapan anda kan...


Sepanjang hany jaga ayah hany, hurmm memang hany and mak je la yang jaga ayah kan. thats y even ayah masuk hospital, sama ada teruk ke tak, hany kena balek, sebabnya mak hany pon dah tak kuat, nak nak lagi time nak angkat ayah ke ape ker kan. kederat orang tua pepaham je la kan...
ummm, honestly, ni lah kali pertama ayah hany betol betol tak larat, nak berjalan pon tak larat, bangun pun tak leh. asyik tidooo jer...ye lah kan, mana tak nya, tak makan. bukan ayah taknak makan, tapi masuk je makanan, terkeluar balik...muntah...masuk je muntah muntah muntah. pernah mak hany bagi berkumur dengan air masak jer, muntah jugak...habis macam mana kan...


3hari, ayah duduk di wad khas untuk pesakit jantung...then selepas tu, dipindahkan ke wad biasa sampai la sekarang nih. 


dan, 
baru nih ayah yang tak larat nih, buang air atas tilam...so hany dan mak uruskan la kan...alhamdulillah...hany bersyukur sangat hany dapat uruskan, tak rasa geli or jijik kan. yer, memang semua orang akan kata, alaaa dah ayah kita punyer kan, tak perlu nak rasa jijik...tapi harus di ingat, ada je yang tak sanggup kan, yang rasa kotor, jijik dan sebagainya...alhamdulillah...hany dijauhkan dari semua tuh...bersyukur sangat....


Masa hany bersihkan ayah, pakaikan lampin, tetibe ayah hany menangis....berjujuran airmata gugur...hany cakaplaa, tak payah la nangis...pujuk pujuk la kan...pastu ayah masih menangis sambil cakap "dia" dah mati...sebab "dia" tak dapat uruskan semua tuh...semuanya nak kena orang lain uruskan...masa nih air mata hany pon tak tertahan dah laaa....tapi hany masih boleh cover cover....


lama jugak ayah hany nangis, sampai hany dah siapkan ayah...mata masih berair...


Lepas dah siapkan semua, mak mintak hany balek rumah dan ambil beberapa helai baju dan kain ayah. sebelum balek hany akan selalu bagitahu ayah nak balek dulu, lepas tuh malam akan datang balek. hany pon bagitahu la ayah...nak balek dulu, nanti malam datang balek...ayah hany angguk jer pastu ayah cakap..


"terima kasihla semua nih"


korang tahu tak, masa nih, hati hany terus tersentap...Ya ALLAH...hany pusing untuk keluar dari wad, saat ni, air mata terus gugur macam air terjun...Ya ALLAH...hany sangat tersentuh...ayah tak perlu ucapkan terima...apa yang hany buat nih, tak mampu untuk membalas segala jasa jasa yang telah ayah berikan pada hany...jasamu tak ternilai, tak terbalas oleh ku....


Ya ALLAH....


Komen
21 Komen

21 comments:

nARd eLainY said...

uhuhuuu...sangat touching..T_T

littlehumblelynn said...

ayah hany kat hosp lg ke??sedih baca..

fazilzura said...

WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.. sedih2..

sue mrs.pink said...

emm..touching..teringat mase jg arwah nenek dulu kt hospital..pakaikan lampin..jg dia..

IbuDhira said...

saat ini airmata ku juga mengalir...

Salbiah bt Karim said...

sedih baca ni hani. mmg x termampu nk balas jasa dia.

Sue@Iza said...

haniiiii....
harap2 hani ok ye...ayah hani ok...
tp nikmat tau dapat bkhidmat kt mak ayah saat2 mcm ni...

GrEeNLaiCY4mE said...

mengalir air mata ai baca~~~besar rahmat Allah janjikan pada mereka yg berbakti kepada ibu bapa.

Jemari Seni said...

Alhamdullilah inilah masanyer kita pula berbakti pada depa!

PearlnScarf said...

hany .. berbakti selagi ada.. at least esok kalau dia tiada kita dah puas hati n x ralat sebab kita dh jaga dia n berbakti dkt dia...

soclose2213 said...

hany sedihnya..besar pengorbanan dia tak terbalas dgn ucapan itu kan..touching..sob sob sob..

rosealley said...

sedihnya...

~aSFaLiZa~ said...

beb... aku ni pantang tersentuh. sedih beb cite ko. aku nangis ni

Nani # said...

harap ayah ko cpt sembuh yer..
:'(
moga2 bila tiba masa aku, dapat gak aku berbakti utk ibu bapa yg membesarkan aku..

cik daisy said...

x sume org pun mampu buat mcm nih (jaga ayah/mak yg sakit). ko sgt kuat semangat, harap 1 day bila mak/ayah aku plak yg sakit, aku pun harap dpt wat menda yg sama cam ko wat hany.. hope ayah ko cepat lar sembuh.. diberi kekuatan semula.

nisa said...

entry yg sangat mnyentuh hati..apa pun inilah masanya utk kita pula berkorban dan menunjukkan kasih sayang kita pada org tua kita, suatu ketika dulu...merekalah yg menjaga kita d masa kecil..dan skrg giliran kita..smoga tabah dan bersemangat menempuh hari hany n smoga ayah n emak hany sihat hendakNYA..amin

Ena said...

tetibe ena pulak yg sedih..

rase macam sngat terharu dengan ucapan tu..

terus teringatkan ayah kat kg..

hany bertuah dapat merasa jg ayah sementara masih ada.. sy nie tak tahu la mcm mane..

harap2 diberi peluang utk jaga mereka..

Fielah said...

air mata aku pun dah macam air terjun... syukur dan tabah k... kamu sgt beruntung...

tricksrex said...

;)

suamihanyisterizuki said...

hurmm, semoga kita sama sama jadik anak yang bertannggungjawab...hargai ibu bapa...ameen...

Dokter faRyn said...

tersentap jugak.

semoga hany terus kuat untuk ayah hany.

ameen.