Ini Wilayah Hijau: Kisah egen insurans


13 May 2010

Kisah egen insurans




Ni bukan pasal agen insurans hany, hehehe ;)
macam ni sebelom hany teruskan, hany nak bagitahu hany citer nih bukan nak marah sape sape, kalau ada yang bekenaan nih, jangan terasa ok...hany tak kisah tapi mungkin boleh jadik renungan pada mana mana yang jadik egen insurans jugak k...


2hari lepas, kalau tak silap..
hany dapat mesej dari egen insurans...tanya pasal sorang yang amek insurans dengan dia...org tu letak nama hany sebagai referral...ok la hany replyla confirmkan la, yang org tu bla bla bla kan. memuler hany terfikir jugak, eh memang kena letak referral ke eh...ummm dah lupe laaa, seingat hany Etiqa yang hany amek macam takder letak referral...lopaa kot maklom ler dah nak masuk 27 tahun kan.


Pastu egen tuh tanya lagik hany dah ada insuran ke belom kan...hany cakap dah ada dah...pastu dia tanya lagik amek dr mane...hany bagi tahu la dah ada 2, personal. hahaha padahal 1jer personal, 1 lagik company.pastu dia siap tanya brape brape byr sebulan, ape keistimewaan bagai kan...hany malas nak jawab apehal ko nak compare kan...dah org dah ade insurans dah laaa....


hari ni hany dapat lagik mesej dari egen nih.

"si F & N letak nama rohani sebagai referral, jadi boleh tak i nak buat appoinment dgn u utk sign beberapa borang untuk confirmkan dan utk mereka dapatkan med card"

hany pon heran, eh referral kena sign borang ker? sepatutnya nama dgn phone number je kan, ko kol la and confirmkan la apa apa yg patot. apehal nak sign borang bagai...hany pon tanya lagik...


"setahu saya, referral takperlu isi borang"


"Perlu, nnt sy bg form tu n dptkan background u...can u give me ur ic no now tq.


waaaa, ko nak ic pulak ape hal kan. sonang sonang mintak ic number orang, now lak tu. ni dah kira mengarah ni...ampeshhhh hany reply.


"referral rasanya xperlu sign ape ape apatah lagik nak ic number"


"I ada 1 forn namanya YLP "your lifestyle profile" for the referral...for our branch record to prevent discrepencies data from proposer...thats all"


hany pon terus kol my MZ sbb MZ pon amek insurans yang sama dgn egen nih...MZ cakap dia dulu tak payah letak referral pon. dia kata dia nak kol egen dia lak nak confirm kan. hany pon kol la egen hany tanya la dia...blablabla...dia pon cakap tak payah bagi laa...tu taktik nak promote tuh...nak set appointment...


MZ pon cakap benda yang sama. egen MZ pon cakap macam tuh taktik jer tuh blablabla...hurmmm sikit kuciwa la kan. tahula ko nak jual insurans kan...tapi tak perlu la ko buat macam ni kan...


pastu, hany kol F bagitahu jangan bagi ic number hany kat si egen tuh.si F dah mintak maaf bagai sebab mcm menyusahkan hany kan. tak de lah, hany tak kisah...xterasa pon sbb hany tahu si F memang terfikir hany je la utk buat benda benda mcm ni...so tak kisahla kan...


then, hany chat dgn si N utk bgtahu jangan bagi ic number hany kt egen tuh. tau tak, si N cakap dia tak letak pon nama hany sebagai referral dia...seee...tak ke egen tuh dah menipu kan? kan? kan? sah sah cara ko salah kan, kat situ dah nampak ko menipu. ko ingat hany nak percaya benda lain..yang cenoet nih pon ko dah menipu....


tapi hany yakin, tak semua egen macam ni kan...hany tahu yang tuh ok...jangan riso hany tak pandang serong kat egen insurans nih....


Komen
11 Komen

11 comments:

suamihanyisterizuki said...

betol ke eja egen tuh? hahaha

Sue@Iza said...

hani, insuran ape ada referel ni...hengat resume ke hape..lg2 kalau medical card...tak penah dgr pun medical card ada referal. and slalunye die mintak no. phone saje. takde IC.

so hani, sile jangan sign sebarang okeh. even die kata just utk referal ke hape. sbb nnt die bole pakai sign hani utk apply insuran, pastu die dapat komisen.

cik daisy said...

ramai org jual insurans yg desperete kat laur sana tu kan.. even bank sendiri jual insurans diorg thru phone & nk close case thru phone call gak. citer segala kelebihan insurans diorg mcm SKRIP berlakon non-stop! lps ni kalo org camtu call lg, aku letak phone aku kat speaker pc.. biar dia dgr lagu.. wakakaka! sbb kite dah ckp elok2 tolak secara baik kan.. degil gak.

fazilzura said...

eh .. betui ke ??

baik jaga2, jgn simply2 kasi tau .. kang kene tipu

fazilzura said...

eh .. betui ke ??

baik jaga2, jgn simply2 kasi tau .. kang kene tipu

littlehumblelynn said...

kalo kena kat saya..mmg saya sound cukup2...dia ingat kira nih budak tak sekolah ke?krg ajar betul kan!!

nARd eLainY said...

erk..erk...;p

syalinda johari said...

hanybunyyyyy..kekekekkee..

rATu kEBaYA said...

mcm tu sekali dia nak promote insurance ye..

Oasis said...

Peliknyer ejen insuran tu kan. Macam dah terdesak sgt...

suamihanyisterizuki said...

iza: a'ah eja agen kan...huhu umm xperla xyah bgtahu la, tp glemer gak la insurans tuh

kak d: umm taktau la kak d, geramm gak laaa

fazilzura: ooo memang pon tak bagi...

lynn: huhu sy xsmpai lagik kemarahan nya tuh...

nad: hehehe syhhhhh...

linda: oitt ade blog tk bagitahuu dah follo jugak

aishah: umm, macam2 kann

wadi: tak semua mcm tuh wadi...sesetgh je mcm tuh...

br berpeluang reply komen...sowiiii