Ini Wilayah Hijau: hari sabtu kami berdosa


02 May 2010

hari sabtu kami berdosa

Sabtu pagi,
hany ngn mz pegi bndar ganu,ada 2tujuan,nak beli kopok lekor n nak beli radio utk ayah hany.pegi la dlm 10lebih. Standard,jem beb,cuti kan.ktorg g kedai letrik dulu.xbyk kedai bukak.

Kedai cina.masuk terus cari radio.seyes xdapat beli yg ratusan hengget.auntie 1st yg lyn hany bgtau auntie 2nd nak test,yg 2nd mcm mendengus then ckp bhs dorg ngn aunti1st,hany da stat mmbara,k fine hany xfhm,tp ko nye cara,nada,hany faham. Pastu dia simpan radio laen yg hany xnk mcm hempas.hany da cekak pinggang, rasa nak brtukar hijau je.

Hany nk blah kedai laen,tp fikir 1stmei,byk kedai xbukak. K fine,beli je.aunti 2nd brlalu pergi,lyn org nk beli ekon.tau ar hany beli brg murah,agak r ko,hany byr jugak,duit jugak.

Nak byr,hany ckp kt bos dia, i xpuas hati dgn layanan staf u, u check sikit. Dia say sori ulang kali,then hany blah.mz diam.hany tahu dia xsuke hany buat cmtu.lantak,xleh bg muka sgt.tu kira ok,kalu org laen mau da brgadoh tu.


Pahtu,g beli kopok.mz brdiri tgk,hany pegi beli.gerai kan jarak antara 1 dgn lain dkt.tibe tibe hany dgr m.cik dpn kedai kopok bising2.n mz kuarkn duit dgn muka bengang,bg kat m.cik tu.kiri kanan hany ada org nunggu nk beli kopok.


M.cik tu bebel2 lg.n hany dpt tangkap,mz byr duit sbb telur penyu m.cik tu jatuh n pecah.mz ckp dia xtrsentuh pun.seyes,m.cik tu bebel dgn nada keras.hany dgr mz ckp.

Xpela sy byr la kalau dah ckp sy buat,tp bahasa tu elok2 la sikit,ckp tu elok2 la.

M.cik tu bebel2 lg smbil amek duit dr mz.hany xtau sgt hany ckp,hbs byr b xamek telur ke.

M.cik tu smbung,nak amek telur ape,byr la.sebiji rm3,nk seplastik rm10,ni amek ni.dia tunjuk n nada keras.

M.cik ckp tu molek ar sikit,nak marah nape,kan dah byr.jaga ar sikit,kita dah la sama sama ganu.masa tu semua dah pandang.hany kan speaker.

Owh m.cik tu lg kuang hajo mnjawab bagai,skali ada yg sblah kanan hany ckp,xyah layan la dik.biar je biar je.xberadap mcm tu.yg sblah kiri lak ckp m.cik tu mmg cerewet.yg akak meniaga kopok ni pn ckp biarkan je. Even dorg mengadap meniaga pun xbrtegur sapa.


Korg bygkan,jalan sempit ko susun brg ntah ape2, pastu ko nk suruh byr,ckp la elok2,ko dah tua.perangai tunjuk r elok sikit.seyes mz sgt bengang.thats y dia menjawab,dia jenis xsuke kecoh2,gaduh2 mcm ni.tp itu mmg buat dia hot.


M.cik,elok2 ar sikit meniaga tu.xpe,hany akan report gak kt bndaran ganu tu.even xde tindakan pun,janji gua report.m.cik susun brg hadang jalan,bila trsentuh salahkn org,so ape kes kan.

Honestly,hany kesal sbb benda ni happen kt ganu, which is bg hany susah nk jd mcm ni.seyes kesal..




Komen
3 Komen

3 comments:

nARd eLainY said...

saboo..saboo..

Salbiah bt Karim said...

sabo je la hany, setiap perbuatan akan dibalas.

cik daisy said...

pelik lak aku.. camne lar org garang camtuh bole niaga ek.. xde org dtg beli baru tau.. mokcik2 ;p