Ini Wilayah Hijau: Bank in 300 tapi check takder plak....


12 May 2010

Bank in 300 tapi check takder plak....






yer ni pasal duit...300 banyak tak? banyak wooo bagi hany...hehehe 


ok, macam ni...30april lalu, hany bank in duit RM300. bank maner? hehehe oklah nak sebut jugak...bukan nak malukan ker haper eh...Al-Rajhi bank. Selalunya hany gunakan atm cash deposit jer...selalunya lah, tapi hari tuh plak..ramei sangat orang yang beratur, tapi time tuh kaunter nye lengang jer...so hany pon tuju kaunter la...kena guna mane yg cepatkan...lagikpon mesin nih kekadang ade jer not yang dia reject...


Yang bagushnya, nak deposit nih kat kaunter tak yah gune borang. so tak perlu la ko beriya nak isik borang bagai kan...eh bank lain kena isi borang tak? almaklomla dah lama xgune kaunter nih kan. 


Tapi...
disebabkan Rohani nih tak hafal no akaun. so hany pon bagi la kad atm beserta RM300...tink tonk tink tonk..dah siap..dia pon bagi resit dan atm kad. hany pon tengok la kat resit tuh, nama Rohani Hashim, amaun RM300 then dia ade tulis number akaun. ok dah setel la...


Pastuh,
dalam 10hbmei, hany check online...last duit hany masuk adalah hujung bulan march.eh mane lak yang bulan april nih. cek satu satu, betol betol...tak der nih...tanya MZ dia cakap last hany masukkan duit 30April. pastu mula la kelam kabut hany carik resit...hahaha sekali dah masukkan dalam tong sampah, so selongkar laaa...trennngggg, seb baek jompa...


terus kol customer servis Al-Rajhi,
blablablablalblablabla...tapi kenapa saya tengok dalam online banking nih takder...dia suruh hany bacakan akaun number...dia cek ada RM300, pastu hany cakap nape online banking takder plak...dia bacakan nama, Rohani Hashim, eh betol laaa...pastu sekali hany tengok yang online nye akaun tak sama dengan akaun number yang di tulis pada resit.


Sekali budak customer servis cakap, dia akan kol lagik dalam masa 15minit.


Lepas 15 minit,
dia kol...waa bagushhh menepati janji...suke suker. dia bagitahu sekarang nih terdapat 2 orang yang bernama ROHANI HASHIM, yang ada akaun Al-Rajhi, yang membuka akaun di Taman Molek, JHR. jadik, yang hany masukkan pada 30April adalah ke akaun Rohani Hashim yang sorang lagik tuh...tapi Rohani Hashim yang sorang lagik adalah 10tahun lebih tua dari hany.


so, nak taknak hany kena pergi ke cawangan Al-Rajhi yang hany masukkan duit tuh. blablablabla...org tuh cakap yer memang ada transaksi tuh...dan Alhamdulillah akak Rohani yang sorang tuh belom pon keluarkan duit tuh lagik.so selamat hany boleh dapatkan balek duit itu. Bagushnya lagik, org Al-Rajhi nih kol dulu akak Rohani tuh, inform pasal benda nih dan inform dia untuk transfer balek duit adik Rohani nih. depan hany la dia kol and cakap semua tuh...Alhamdulillah...semuanya berjalan lancar.


Orang Al-Rajhi tuh siap tunjukkan macam mana boleh jadik perkara nih. sebenarnya staff dorang masa masukkan duit tuh, dorang search by NAMA, iaitu ROHANI. so bila dia hit enter...akan keluar la ROHANI, tapi nama Akak Rohani tuh yang keluardan nama adik Rohani nih tak keluar sebab akaun hany current akaun and Akak rohani tuh saving...maka tanpa banyak tanya orang bank terus je select akak Rohani tuh dan pappp maka masuklah duit tuh dalam akaun akak tuh...


sekarang nih semua dah setel...Alhamdulillah...



~Al-Rajhi ni pantas, servis bagush..suker
~ naperlah orang Al-Rajhi tuh tak search by NUMBER pada kad atm tuh, sah sah la hany bagi kad kan... ni human error la nih.
~ yang adik rohani nih, napa la tak hengat number akaun kan..sengal!!!


** next time ingat, nak bank in sebut current akaun k**

Komen
6 Komen

6 comments:

stingray said...

seb baik 300, kalau ribu riban??

~aSFaLiZa~ said...

kelako dow akak dgn adik rohani...hahahahha

Salbiah bt Karim said...

seb baik dpat balik duit. kalo x mau kena sumpah seranah, hehe

Nor Aishah said...

fuh,, nasib baik dapat balik ye.. klu kakak tu dah enjoy... huhuhu... mau nangis dibuatnya..

suamihanyisterizuki said...

stingray:kalau ribu riban..mmg kena tahan la telinga nih ngn suami ku ;)

as: hahaha aku nak gak adik..aku muda spoloh taun

salbiah: hahaha salah sendirik gak nih;)

Aishah: hahaha itu r, rsnya kakak tuh dh byk duit, dahlama dia x cek akaun tuh...;)

cik daisy said...

mmg sengal coz ko x catat mana2 no ac ko.. lps ni masuk dlm hp yer.. tabik lar kat servis al-raj tu.. coz settlekan dgn pantas ;)