Ini Wilayah Hijau: Tips naik bus versi hany


26 October 2010

Tips naik bus versi hany

hehehe,

nak bagi tips sikit yer…ahahha nak naek bus pon ade tips yer hany…eh harusss laaa….

 

 

memang ramai yang pernah menaiki bus kan, dan mungkin ada yang tak pernah naik bus langsung kan…ye la setiap orang mempunyai pengalaman yang berbeza kan…

 

 

owh yer, hany nak bagi tips bagi menaiki bus yang jarak jauh…ye la kan, hany kan orang ganu, masa belajo, setakat naek bus 8jam tuh tak de hal laaa….sekarang lak ulang alik ke jb, 4-5jam so lagik tak de hal…eh mungkin ada hal sebab kena tinggalkan MZ…;)

 

 

1) Buang apa yang patot dari perot

 

Sebelom naek bus, betol betol sebelom nih, mesti buang dulu ape yang patot dari perot anda juga “kilang” anda…hehehe…selalu nya hany takkan makan berat sebab hany jenis, lepas makan dalam 15minit mesti kena g toilet…so hany takkan makan laaa…

 

pernah terjadi, hany sakit perot giler dah tak tahan nih, dgn takde perasaan malu, bgtahu driver, seb baek bukan tengah hutan kan, so dpt la cari stesen minyak, kalau tak…ha naseb ko la hany…

 

tiolet

 

 

2) hany takkan minom nescafee

 

ha, hany kalau minum nescafee, spesifik lagik 3in1, memang akan kerap sangat nak kencing. taktahu knape…cukup la segelas 3in1, mau 3,4 kali ulang alik ke tanda…ha sape nak jawab…kencing susah nak tahan weiiihhhhh…

 

 

3) jaga apa yang anda makan sehari sebelom & pd hari nak naek bus

pernah hany alami, pening kepala tahap kronik. kekdahnya balek kampong musim raja haji, hany sebat daging korban melampaui batas…malamnya naek bus balek kl, start dari naek bus, dah pening…pastuh duduk plak sebelah mamat yang nak ajak hany berbual…dan topik yang dia ajak hany bualkan adalah pasal UMNO.

 

saat tu xkesah la topik aper kan, hany nak tido pon takleh dia duk brcakap jer…last last, hany bangun suruh driver hentikan bus, elok cecah je kaki hany ke tanah, ha MUNTAH darah ko tepi highway mane tah…pakcik driver dah risau risau dah….

 

 

4) Pilih bus yang selesa

ini pon PENTING!!! keselesaan sangat lah PENTING, nak nak lagik korang jenis every week travel…ye r kan, naek bus ahad malam, isnin sampai isnin jugak nak masuk keje…so pastikan bus anda adalah superbbb selesa. hany pilih sani dan durian burung.;)

 

bas-sani-express-1

 

DBL1000

 

 

5) Pilih single seat

 

ini sangat penting untuk perempuan, untuk elakkan dari terjadi benda benda tak diingin…ha hany pernah alami…huhu hany tertido lentok baekkkkk punya atas bahu sorang mamat mana tah…nasebbb…dan alhamdulillah, stok stok baek kan…

 

dah tgh tido, mana ko sadar kan, yang besh nye hany lentok kepala hany atas bahu dia…waaaa dia dgn cun nya sengekkan kepala dia atas kepala hany lak…amboi ko….

 

BottomSingleSeat-Front

 

 

6) sila bawak sweater yer

 

kalau ko dah jalan malam kan, naek bus malam. harusss la sejuk dgn ekon lagik, pasuth plak kena hari hujannn fuhh memang terbaekk punyer…hany tak gune sweater, hany bawak selimut terus. yer itulah hany…pernah sekali dah xde selimut sgt, hany bantai selimut utk 2org tuh…ahahaha syokkk jer tido…mmbe sebelah berbulu jer tahan sejuk…lantak ngko…mane bleh tido 1selimut, kite tak kawin lagik hikhikhik…dasar kedekut nih;)

 

408066_selimuthalus2

 

 

7) jaga barang barang berharga

ahaha patotnye ini yang pertama kan…kalau hany kan, hany takkan bawak henbeg kalau nak naek bus…riso weihhhh…hany akn sediakan duit rm10 dlm poket, kalau nk brenti mkn ke ape ker, senang ko tak yah kuarkan purse pon so org taktahu mane ko simpan purse kan…kena berhati hati ok….

 

 

8) berpakaian selekeh yang boleh

palingggg selekeh laaa….hany lagik slesa, pakai selipar jepun, sluar track bodo tuh jer…takde maknanya nak berhigh heel bagai, nyusahkan hidup jer.

 

mesti org takkan pandang nye budak galas beg sandang belakang, pakai sluar track selipar jepun, uhhh not my taste ok….budak tak de duit nih, selekeh jer….eiiiiiyerkkk

 

9) ingat sape duduk sebelah korang

ha, ingat ingat la mmbe sebelah tu, even korang tak kenal dia kan, time stop kat mana mana tuh, kalau dia tak naek algik bgtahu ler driver…tak elok tau macam tu…sian kalau kena tinggal tau….

 

 

10) ingat number bus

sendiri mau ingat la kan…kang tak pasal pasal korang lak kena tinggal…

 

 

ok, rasanya itu jer dulu buat masa ni, nanti hany ada lagik hany share ngn korang….so korang ape cer? mesti ada pengalaman kan…

 

 

 

**ni semua masa hany belom kawin tau, da kawin balek ngn suami ler kite**

Komen
7 Komen

7 comments:

Hanis MY said...

Wow semua tips tu betul...stujuuu, masa zaman blajar dulu selalu juga ulang alik naik bas balik kg, kalau seat tak best tu mau sakit pinggang huhu...

nik said...

tips ni kene buat poster, tampal kt setiap stesen bas..hehe..bagus, hany..semua tips tuh memang penting..especially part ingat no.bas..byk kali jugak la tertengok org naik bas lain lepas turun gi toilet/makan..haha..

cik daisy said...

dah bertahun x naik bas jln jauh2 ni. bas pun nmpak cantik2 & grand skrg ni. good tips hanybunny ;)

azzey said...

mzhany: mmg sy dulu pun klu nak blk kpg je naik bas.....x brani nak minum air byk2....takut nak terkucil je....:)

RedBerry said...

I suka giler baca entry ni. RedBerry mmg takut la naik bus, sebab takut sakit perut.. hahaha... haru la kalau sakit perut kan? Yg paling best... berpakaian selekeh yg boleh.. hahahah. Good one!

mzhany said...

hanis, sengsara owh kalau seat tak besh tuh...kejang otot belakang

nik, ahaha hany pon pernah lupe no bus, hegeh2 carik satu satu...giler ar

kak d, a'ah byk bus dah grand skrg kakd, tp harap semuanya pentingkan keselamatan bukan rope jer kan

azzey, ahaha betol tuh asal naik bus otometik nak terkucil kan

berry, mmg haru berry kalau sakit perot, kena lak yg xleh tahan fuhh gigil badan, naek bulu roma ;)

mommynana said...

tkiu tips ini! :D