Ini Wilayah Hijau: Nasi Lemak versi Hany


31 October 2010

Nasi Lemak versi Hany

 

Hany buat simple yang boleh, simple bermakna cepat siap, bermakna cepat boleh makan, sebab hany dah lapar sangat. hehe ini adalah di pagi sabtu.

 

 

Macam biasa, nasi lemak orang ganu adalah berlauk ikan tongkol. mula mula hany rebus dulu ikan tongkol tersebut, sebelum tumis.

 

301020103776

 

 

Untuk kuah pulak,

hany hanya masukkan bawang yang dah di blend dgn menggunakan sambal maker yang telah di blog kan before nih, aha nak jugak bagitahu kan, then hany masukkan asam keping atau orang ganu panggil asam gelugur, hany masukkan NISAN atau gula melaka menggantikan gula…

 

page

 

301020103781

 

ha,

bila tiba tang nasik kan, adoiii hany tidak ada confident la. hany tak pandai nak bajet santan, ishhh kalau tengok ni, macam lebih santan lak…mesti tak sedap…

 

301020103782

 

hany letak daun pandan, pas tu buah pala, bunga cengkih, pastu hiris halia nipis nipis, hany masukkan dalam 4hiris. hurmmm okaylah kot, so apa lagi tutup periuk, lepak tengok tv la ;)

 

 

dan, inilah hasilnya…

 

301020103783

hehehe,

ini lah nasi lemak versi hanybunny. owh kuah nya adalah manis yer. orang ganu ;)

Komen
12 Komen

12 comments:

ardinihumaira said...

bestnya... nyum3...
dni nak belaja masak ni :D

mzhany said...

heheh belaja jgn tak belaja ;)

Lelord said...

ooooo cam tu ke? x tau lak..tongkol tu goreng la ek

mzhany said...

nak goreng pon bola lela, tapi hany rebus je, then masukkan dalam kuah.

Ena said...

yera.. mak pun kao buat nasi lemak bila balik kg tu.. mesti wat ikan tongkol.. dari dulu sampai la ni.. tapi mak goreng dulu.. dan kami dah terbiasa mcm tu.. tapi kuahnya tak la manis sngat.. sedang2 elok je ngan rasa garam.. teringin pulak.. hehe

mzhany said...

hehe itu le mak hany pon selalu goreng tapi, hany nih jenis kategori "M" ahaahah so rebus saja sebb sonang...;)

misyamissyou said...

nasik tu kalau akak nk lebih rase lemaknye, akak lebihkan santan..kalau x lebihkan air..ikut sukatan cm kite msak nasik kan? lame dh xbuat nasik lemak sndiri...mmg suke ikan tongkol ni yg rase cm nak balik johor skrg ni..teringin lak nak mkn nasik lemak ngan ikn tu..

mzhany said...

ha misya, buat la, nak jugak balek jhr yer...huhu tp ye la mak masak lagik la besh kan.hurmm ok ok, akak mmg xpndai bajet santan tuh...

kakngah said...

pg td g psr ada beli ikn tongkol.. blh try msk style hany ni la..

mzhany said...

heheh lindaa, bole la, super simple dimple ;)ahahah

MAMA AIZARA said...

frst time makan nasi lemak org trgganu adik ipar wat terkejut ssb diorg makan ngan ikan..
dh macam makan tghari plak..

mzhany said...

hehehe,
mcm tu eh azie...huhuhu pernah breakfast dgn nasi minyak?