Ini Wilayah Hijau: Betul ker Dangai berasal dari Penang?


25 April 2011

Betul ker Dangai berasal dari Penang?

 

 

Hany tak tahu la, kat Terengganu ada tak kuih ni, tapi macam tak pernah makan masa kat Ganu. alkisahnya, hany ke pasar malam puncak jalil, depan klinik Alam Medic tuh.

 

 

Pusing pusing,

ternampak la kuih ni…tanya la budak yang jual…dia cakap DANGAI namanya. ok hany beli la 4…hehe tamak kan. sekali tak sedap, matik la nak habiskan. masa tu pergi dengan Dayah, bagi dia 1, hany makan 1. owhhh sedapppp nyum nyum…

 

 

Jumaat 2minggu lepas,

hany pergi lagi nak beli dangai ni. sekali mungkin awal sangat budak tu takde….aiseyyyyman. dan Jumaat minggu lepas, hany pergi lagi. hoho nasib baik ada. beli lagi 4ketul. 2MZ 2hany.dan dan makan dalam kete terus.

 

 

220420115455

 

Hany ada baca kat sini, katanya kuih DANGAI ni berasal dari PENANG…betul eh??? serius hany tak tahu asal usul kuih DANGAI ni.

 

 

**minggu ni nak beli dangai lagi…huhu eh eh kuih kertas ada tak kt area sini eh? johor banyak la…**

Komen
13 Komen

13 comments:

wida said...

eh kat trgnu ada jual lah..sy nmpk kat org jual kuih di gong kapas ni.
tp x tau nama ape..hehe

Anonymous said...

wahhh teringin nak cuba. lom penah dni jumpa roti ni kak :)

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

pernah makan sekali je kuih ni

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

kueh ni sy lum penah makan..ataupon mgkin penah makan tp dah lupa..

munna said...

dulu masa mak kak munna jual kuih mak kak munna selalu buat kuih ini.. mmg dangai nama kuih ini... kelapa parut putih campur dgn tpg pulut lepas tu tabur gula kat atas dan bakar bila dah masak kapitkan dua ....

Ena said...

ena pernah gak makan tu.. tp rasanya jaang dah makan.. :D

D'aNie said...

eehh..asal usul xtau la..tp kat kedah pon ada..dulu anie suka jgk beli tp xmakan pon..beli kat ayah ja.

kat kedah pon femes..kat tganu mmg xpenah jumpa.

qasehraihan said...

memang xde kat trg..
sbb 1st time saya tgk pun saya ckp dlm ati..eh xpernah tgk pun..hehe


hai hany..

http://qasehraihan.blogspot.com/2011/04/bila-rinduku-jenguk-blogmu.html

Fiza Amran said...

hany .. kita tahu kuih nie.. mmg namanya kuih dangai.. asal nya x pasti lak dr mana .. setahu fiza utara .. mungkin bentuk dan rasanya sama cuma nama panggilan berbeza utk setiap negeri ... tapi rasanya mmg sedap kan??

Oasis said...

wadi tak pernah jumpa pun makanan ni. Tapi kalau dapat makan dangai di bawah dangau mesti best kan. Bingai lah wadi ni. Hehehe

Norhafiza said...

ni la 1st time No dengar..tak pernah lihat dan rasa lagi ni..hurmmmm

mzhany said...

@wida
ada ker wida? uuu serius hany dok pernah mkn duk ganu. ke pernoh cuma lain rupe n nama kot


@dni
ha kt kelate pun akak tak pernah jupe, ty husband akak pun dia tak tahu...


@sue
hehe beshkan sue


@rina
a'ah mungkin pernah kot, n maybe dah lupe and tak tahu nama...


@munna
ooo mcm tu eh kakmunna. hurmmm hany suka sgt...nk kena belajar buat ni.


@ena
ha mungkin susah nk jumpe kot ena


@ani
ha betolkan, kt gnau tak pernah jumpe kan.hurmm


@qaseh
a'ah kak mungkin sy yg tak pernah jumpe masa kat ganu tuh...


@fiza
a'ah kot fiza, mungkin nama berlainan. ha dr apa yg hany baca cakap berasal dari ppenang....umm maybe la kot


@oasis
ahaha wadi apakah itu dangau? huhuhu


@no
hurmm mungkin no bleh try cari kot, mana tahu kt labuan ada tp nama lain kot

rATu kEBaYA said...

sedapnyer kuih dangai ni.. dah lama tak makan..