Ini Wilayah Hijau: Tutorial: Keyword


17 April 2011

Tutorial: Keyword



Wow, hany yang rajin buat tutorial ;). sebenarnya hari ahad yang super duper damai nih, tak de idea sangat, semua entri yang ditaip dah schedule kan untuk esok dan seterusnya. maka mari meriahkan blog dengan tutorial…mariiii…


Rasanya, semua orang dah maklom kot. tapi sebab wida dah tanya, maka meh meh hany kongsi kan yer.


Untuk tengok, keyword orang search, boleh di lihat melalui NUFFNANG dan juga melalui BLOGGER.com. ok jom kite tengok jom.


1) Mula mula, kita log in ke dalam akaun nuffnang kita. then kite pergi ke ANALYTICS, yang bar bar tuh, gras tuh. 4-17-2011 1-21-20 PM





2) Ok, seterusnya kita akan di paparkan jumlah pengunjung kan. ok kalau nak tengok keyword, klik pada KEYWORD, ada di sebelah kiri tuh.

4-17-2011 1-14-14 PM ha, once dah klik pada perkataan KEYWORD tuh, maka akan terus keluar graf keyword di bahagian kanan tuh. ha macam hany punyer tuh, untuk TODAY, paling tinggi keyword adalah PELAMIN (tengok bahagian atas sekali)


4-17-2011 1-14-44 PM ha, di bahagian bawah nya akan keluar statistik dalam bentuk jumlah, tengok untuk TODAY punyer KEYWORD, PELAMIN jumlah nya adalah 2 jer.


3) ha, korang pun boleh tukar la nak tengok KEYWORD untuk TODAY, THIS WEEK, LAST WEEK or LAST MONTH.

4-17-2011 1-15-25 PM macam hany punyer blog, hany set KEYWORD untuk LAST WEEK, maka graf nye adalah ha tengok la sendiri. ahahaha mona gersang…kahkahkah.




ok, seterusnya…kita tengok melalui blogger.com, jom



1) Macam biasa log in to blogger.com, then pergi ke DASHBOARD then STATS.

4-17-2011 1-08-06 PM Seterusnya klik pada Traffic Sources. then korang nampak tak ada NOW, DAY, WEEK, MONTH & ALL TIME.so ikut suka la nak pilih biler kan. then kat bawah sekali akan ada SEARCH KEYWORD. ha itulah statistik untuk blog kite.


4-17-2011 1-09-54 PMni data untuk NOW, hany klik. belajar loghat kelate glemer owh ;)


DI STATS nih,
banyak lagi yang boleh kita lihat, so browse sendiri la yer, main main klik la pasti kita tahu apa yang tersedia di situ yer.


ok sekian, tutorial hari ini…daaaa
Komen
7 Komen

7 comments:

p@kcikLie said...

sempoi lah...steady Hany mmg rajin

wida said...

wah..tq tq sifu:)
ruper2nya sy x abes explore kat akaun nuff tu.byk yang sy x tau..tq:)

qasehraihan said...

waaa...bagusla hany..
sharing is caring

http://qasehraihan.blogspot.com/2011/04/mengapa-wanita-menangis.html

mzhany said...

@ciklie
huhu tetibe kerajinan datang...lagipun hany tahu tu terus buat entry, kalau tak thau makan masa gakla nak buat kan


@wida
ha wida, banyakkkk info kat nuff tuh. eh eh no no bukan sifu yer, tak sampai tahap sifu lagik nih...;)


@qaseh
a'ah kak, sharing is caring....;)

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.jalan2 singgah sini..nice blog :)
jom tengok sakura dekat blog saya^^
http://frommetoyou85.blogspot.com/

Norhafiza said...

a a Hany..No br berkenalan dng nuff hahaha..ketinggalan zaman tol la..nnt No godek2 Hany ya psl tu..terima kasih hany..

ardinihumaira said...

akaun nuff dni dah 4hari tak leh tengok analytic. uwaaa :'(