Ini Wilayah Hijau: Tutorial: Search


14 April 2011

Tutorial: Search



Ok,
mula mula nak bagitahu, tutorial ni adalah tutorial yang agak kelakar. sebabnya tutorial ni adalah tutorial macam mana nak gunakan SEARCH yang ada kat blog hijau nih ;). alaaa yang kat tepi sebelah kiri nih.


Katakan lah, korang nak search MENGANDUNG, di blog hany nih. katakan la kan, katakan…(ameen semoga makbul…cepat cepat mengandung).



1) Korang nampak tak ada ruangan SEARCH kat sebelah kiri atas nih.

4-13-2011 11-48-20 PM
nampak kan….



2) korang taipkan jer perkataan MENGANDUNG kat kotak tuh, then korang klik SEARCH button tuh.


4-13-2011 11-49-16 PM

Nampak tak,
ada 3tab yang background putih akan keluar. ok untuk tab pertama yang ada perkataan THIS BLOG, dalam bulatan merah tu. ha itu adalah semua entri yang ada kaitan MENGANDUNG yang ada dalam blog HIJAU mzhany nih. tengok ada 7pages semuanya.



3) seterusnya, tab ke2, LINKED FROM HERE.

4-13-2011 11-51-09 PM

ini adalah entri pasal MENGANDUNG dari blog lain yang ada link dengan mzhany.com nih. nampak tak semuanya blog orang lain. bukan blog hany.



4) dan tab ke3 adalah THE WEB


4-13-2011 11-51-41 PM
yang THE WEB ni, adalah dia amek pasal MENGANDUNG dari web mana tah. yang mana tak de link atau kaitan dengan hany pun. eh kaitan dengan mzhany.



ha, ok itu jer….ni sebenarnya adalah how to use la nih. manual. ;)
Komen
6 Komen

6 comments:

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

kak..kalau tukar link blog ade effect ape2 tak..macam akak tukar dr blogspot --> com..kalau tukar mzhany kepada hany.com ke..ade pe2 effect tak

zuneta said...

hehe...zu jarang guna search tu...hehe...ni baru tau ni...ketinggalan betul!!!

Norhafiza said...

a a kan hany..No sll gak search kat situ klo nak cari tajuk lam blog sendiri..tetiba kua yg org punya pun ada hahaha..

mzhany said...

@mizzsue
sue, akak dah email. cek yer dear...


@zuneta
hehee, ni dah tahu kan...


@no
ha tu la, igtkn kalau search dia cari kite punye blog jer kan

wida said...

hany, nak tnya..
kalau nak tau carta keyword yg org cari kat blog kita tu cam ner pulak yer?

mzhany said...

wida,
nanti hany buat tutorial eh..ahahah rajin bangat nak buat tutorial nih;)