Ini Wilayah Hijau: Jarang digunakan, tapi BETUL


27 April 2011

Jarang digunakan, tapi BETUL

 

 

Hurmm,

perkataan yang BETUL, tapi saban hari, jarang digunakan. memang jarang sangat lah.

 

 

1) Pemetik Api

 

~ Selalunya kita gunakan pertakaan LIGHTER kan.

“bro, lighter ada bro, lighter lighter” jarang kita dengar orang cakap macam ni.

 

“bro, ada pemetik api bro?”

 

 

 

 

2) Mengubahsuai

 

~ Berapa ko habis ni mengubahsuai motor ko ni? ahaha selalu digunakan MODIFY kan.

 

“woo baru modify ker bro…cayalah”

 

 

 

 

3) Saluran

 

~ tukar saluran warna la, aku nak tengok Maharaja Lawak ni. selalu guna CHANNEL kan.

 

“b, tukar channel la, nok tgk cite tu ni”

 

 

 

 

4) Isyarat

 

~ Kenapa tak bagi isyarat nak masuk ke kanan? hehe selalu guna signal kan.

 

“bagi signal la weh, kang jap lagi kena hon kan”

 

 

 

hurmmm,

tak de idea dah, sebab sambil taip entri ni sambil tengok bola, KELANTAN vs SELANGOR. ahaha takde tumpuan plak. sebab kejap kejap MZ menjerit, kejap kejap menjerit…aissshhhh jeles owh kalau tak dapat saksikan detik bola dijaringkan. sudahnya hany pun layan la tengok bola jugak;)

 

 

apa lagi eh perkataan yang jarang digunakan…

Komen
11 Komen

11 comments:

qellissa said...

eerrr, ayat belok/corner...selalu kita ckp "eh bang koner (corner) kat kiri tu cepat".hihihi..

rATu kEBaYA said...

betullah tu hanny.. sebab yg selalu guna tu ayat dia pendek je.. kalau nak gunakan yg tak biasa guna tu.. berbelit lidah

wida said...

hanger - penyangkut baju
shower - air pancur
iron - pengosok

eh betul ker?

mzhany said...

@qelissa
a'ah coner..betol betol...selalu guna corner


@aishah
hehe tang pemetik api tuh rasa kelakor je bila sebut.mmg panjang la kan...


@wida
yezza wida, betul tuh shower, hanger, iron...hihi tibatiba, ko dah habis guna penggosok baju ni? kihkihkih mau kena gelak..

littlehumblelynn said...

tuala--dok asik cakap towel

Norhafiza said...

banyak hany klo nak kita senarai kan hihi..

gostan : undo
book (buk) : buku
kaberd (cupboard) : almari
laptop : komputer riba -erk, ada ke kita cakap mcm ni hehehehe..

Ardini Humaira said...

betul3... hhehe.. tambah2 kalo guna loghat negeri ;p

p@kcikLie said...

sumuanya dah guna bahasa celup2...tak tau lah cm mana nak atasi...entri pon tulis cmtu gak..bahasa rojak !!

fazilzura said...

betui2

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Hany, bayangkan kalau kita terpaksa tulis mcm ni:

1)Blogwalking = Jom "merayau2 dari satu belog ke satu belog".

2)Upload = Saya dah "memuat turun" gambar ni..

3)Anonymous = "Tanpa Nama" tu selalu mengacau belog saya.

Haha..

mzhany said...

@kaklynnn
a'ah towel...tp kekdg hany slalu gak guna tuala


@no
no itu lagi haru...singkatan ni, takpun loghat pata timur nih...kan


@dni
ha kalau loghat negeri tuh, lagilah haru dni, ramai yang tak faham


@ciklie
hihihi betul betul cikli...umm sama la macam hany ni;)


@zura
yer kan zura


@mm
ahaha mm tang blogwalking taktahan tuh, panjang tak agak...;)