Ini Wilayah Hijau: Rajuk Hati Menanti Permata


08 April 2011

Rajuk Hati Menanti Permata




First of all,
Thank you so much buat NIZA, kerana sms hany semalam supaya menonton, Semanis Kurma di TV9, dengan topik “RAJUK HATI MENANTI PERMATA”


Nak cakap, nak ulas panjang pun benda sama je kan. bak kata Ustazah Norbahiyah,


“Buat teman, sahabat handai, mertua, kaum keluarga, kalau bertanya jangan sesekali mengeluarkan perkataan yang boleh mengguriskan hati…”


Pengalaman yang dikongsi bersama,

1) satu pasangan tu, hidup bahagia sangat, tapi tak der anak lagik. Then, bila mereka dikurniakan anak, rumahtangga berantakan, seterusnya membawa penceraian…(nauzubillah…)


2) Pasangan ni 12tahun nikah, masih tak de anak, Alhamdulillah selepas 12tahun, mereka dikurniakan anak kembar 6 ok! ha…amek ko, sekali beranak dapat 6terus…


3) Pasangan ni plak, lepas nikah, rezeki alhamdulillah melimpah ruah, dari segi kerjaya la…tapi masih tak de anak. mungkin ALLAH kurniakan rezeki dulu, supaya anak yang lahir, hidup senang….



Tengok,
ALLAH itu maha mengetahui…apa yang direncanakan buat semua hambaNYA. DIA tahu apa yang baik apa yang buruk. Ingat hany, ujian ALLAH tu datang dalam pelbagai perkara. sebagai hambaNYA ko kena redho hany….berdoa pada ALLAH…itu yang penting….
ameen….


**anak anugerah yang tak ternilai buat kita, hargai anugerah itu sebaik mungkin**
Komen
26 Komen

26 comments:

IbuDhira said...

hany, percayalah akan tiba jua tika dan saat itu...cuma kita ni kadang2 tak penyabar..sedangkan Allah dh atur dgn sebaik nye utk kita...mulut org tak yah cite la..panas jeee..kita kena cuba abaikan..kalo tak tak psl2 emo..kan kan..hehe..ni atas dsr pengalaman tau..gudluck!

munna said...

tawakal dan usaha pasti membuahkan hasil suatu hari nanti... InsyaALLAH

qasehraihan said...

sabar yerr...
rezeki ada di mana2..hoho
ada hikmah nape belum bi berikan cahayamata..huhu


http://qasehraihan.blogspot.com/2011/04/gambar-kereta-polis-malaysia-dan-luar.html

RedBerry said...

Berry faham rintihan Hany.. coz Berry pun selalu kena tanye. Hati mmg TERGURIS sesgt, but kena pk ada hikmah nye.. that's y every year, selagi tak dapat baby.. Berry pegi jalan2 oberseas (kalau ada budget) .. saja nak berhoneymoon.. hehe

Kita sama2 sabar.. and sama doakan rezeki masing. amin..

kella said...

Terima kasih kat hany jugak sebab sms kat kita semalam pasal rancangan ni, sebetulnya memecut lagi kereta lepas balik training semalam semata mata nak tengok ni, tu yang bals mesej lambat sebab tengah drift! heheh..
anyway.. sama sama lah kita doa byk2 kat Tuhan, percaya bahawa setiap yang berlaku ini ialah percaturan yang terbaik untuk kita dari Allah...
Allah yang lebih mengetahu segalanya..
kita hanyalah hambanya sahaja, terpulanglah pada Allah untuk beri kita banyak mana rezeki pun, usah pertikai..
sekarang pun hati dah makin terubat.. mujur punyai ahli keluarga yang memahami..terutama si suami yang sangat menyokong...

lets support each other! :)

fazilzura said...

setiap apa yg berlaku pd kite insyallah ada hikmah nye.. so lalink, banyakkan sabar key ..
mungkin ada benda yg 'lum selesai'... cume as manusia kite x perasan ...

zr nk dpt akil pun tungu 2 thn lepas gugur .. kdng2 mmg emosi ler (cm now dok tunggu adik akil.. entah bile nk ado huhuhhu)
tp now zr dh leh pasrah .. sume tu ketentuannye, kite kene usaha & tawakal.. insyallah

mamaaizara said...

semuanya yang berlaku adalah ketetapan dari allah...kita sbgai manusia kena berusaha, berdoa, bertawakkal kepada allah..
take care hany...

nik said...

nik pun tgk semalam, tajuk minggu depan "Cinta Lama Kembali"..rancangan Semanis Kurma memang bagus, byk pengisian.. Antara doa yang ustazah kasi semalam adalah untuk dapat zuriat yang baik, ayat 38, surah Al-Imran..

Norhafiza said...

yup..betul tu hany..kita hanya merancang kan..ALLAH SWT Maha Mengetahui segalanya...

littlehumblelynn said...

hany

percayalah ada rahmat disebalik setiap kejadian..kakak ipar kak lyn kahwin dh 5 tahun ..lepas beli umah..beli keta..hidup agak senang br ALLAH bg rezeki anak..pas tuh berderet2 anak ALLAH bg..mmg agaknya betul ALLAH nak bg rezeki tang lain dulu tuh..sabar yek..i/allah ada tuh..cuma belum masanya lagik.

azie said...

hany...tak yah risau enjoy ur honeymoon life...pegi dulu jalan2 explore bumi Allah yg maha luas ini...nanti bila dah ada bb terbatas skit nak kemana-mana..insyaAllah rezeki Allah akan tiba juga bila2 & dimana2 jua..amin

Oasis said...

Hany, dont be sad ok. Semua tu rezeki dari Nya. Ikhtiar, tawakkal dan sabar itu yg ptg. Bersyukur krn kita msh ada org yg sentiasa bersama kita.

Klu tidak hr ini, mungkin esk. Jd jgn pk yg bukan2 k.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

saya setuju ngan kata2 awak tu..
mmg DIA merancang yg terbaik utk kita sbg hambaNya.. sabarlah..
tp yg tak sabar ni mulut manusia sekeliling.. kita somi isteri takde pepe masalah, yg org luar plak terlalu sibuk.. tu yg tensi sgt kan.. huhuhu, apa la dorang ni..
kalo kena balik kat die br la die sedo.. takkan kite nk bgtaw kat sume org yg kita dh berusaha kan.. sabar ajelah..

mzhany said...

Ibudhira,
mekasih...umm betol tuh mulut tu buat jadi panas...ok ok thank u so much...

mzhany said...

kakmunna,
ok baek...InsyaALLAH doakan jugak yer...ameen...

mzhany said...

Qaseh,
umm a'ah kak, mungkin saya masih belom nampak kenapa belum dikurniakan cahaya mata kan...ameen.. semoga saya pun bergelar ibu suatu hari nanti...ameen

mzhany said...

berry,
umm, berry sgt kuat sbb berry lg lama dr hany kan, tgk berry n hubby hepi jer.ha tu la betol jugak kan, ada hikmah sebaliknya kan...

ameen, semoga kita akan bergelar ibu suatu hari nanti..ameen

mzhany said...

kella,
thank u jugak buat kella, byk kata kata motivasi bg kat hany;) thank you.

a'ah betol kena byk doa dan usaha kan...tq again

mzhany said...

zura,
umm betul jugak, mungkin hany xsedar apa yg "belom selesai" tuh kan...

hihihi,
aqil xsabo nak adik yer...hihi

mzhany said...

azi,
thank u so much azi...

mzhany said...

nik,
a'ah nik, mmg besh tgk semanis kurma nih...

ha'ah hany pun ada salin ayat tu, tq nik...

mzhany said...

no,
ye no..tengkiu DIA mmg mengetahui segalanya...

mzhany said...

kaklynnn,
a'ah la kaklynn, mungkin jugak kot...ameen...huhu mungkin ALLAH nak anak sy nanti selesa kan, mungkin DIA nk sy memiliki benda lain dulu...

tengkiu kaklynn...

mzhany said...

kak azie,
hihi kak azie, macam tahu tahu jer sy tak hanimun lagi kan...hihihi...

tq kak azie...

mzhany said...

wadi,
huhu buku dont be sad, hihi a'ah mungkin hany tak cukup usaha lagik kan...insyALLAH...tq wadi...

mzhany said...

leily,
hai leily...umm betol tu leily, itu yg buatkan kita tambah tensen, bila tensen ha mcm2 la jadik...proses buat anak pun tak lancar...ahahaha

thank you leily...