Ini Wilayah Hijau: Berbudi Pada Tanah


22 June 2010

Berbudi Pada Tanah


Bak kata orang tua, Berbudi pada Tanah, pasti ada HASILnya kan. ha, ni meh nak tunjuk hasilnya meh…


tapi,
bukan kitorg yang berbudi pon hehhee, kitorg nih kategori merasa hasilnya dah nih…hahaha mekasey la pada orang yang berbudi nih…ameen…


190620102861

Tahu pokok apakah ini???


190620102858

ha, ‘pekebun’ yang tengah sikat pisang…betolkah
penggunaan perkataan tuh…tarammm je lah…


190620102863


ha, banyak kan hasilnya?
kitorang nak tunggu masak dulu nih…


Tadi,
dah masak sebiji…mak hany cakap kalau dah masak sebiji kat pokok tuh, dah boleh amek dah, and peram sendirik la yer. kang kalu di bior kan kat pokok tuh, tak lama la nampaknya…coz before nih, kami dah terlepas nak merasa buah pisang nih…taktahu laaa sape yang hamek…hehehe tak leh marah sbb bukan kami yang tanam pon kan….


disebabkan hasilnya banyak nih, hany nak share kan dengan membe membe blog, tapi kok ongkosnya pulak nak dikeluarkan…so blogger yang dekat nih je la hany bagi kot…InsyaALLAH…nanti sampai la tuh…tungguuuu….giloss kitorg nak melantak sendirik banyak2 macam nih.

190620102864

so,
apa lagik moh ler kita berbudi pada tanah, pasti ada hasilnya k…
Komen
7 Komen

7 comments:

cik daisy said...

pisang apekah itew? time dok LEP dulu sempat lar kami tanam 2 pokok pisang depan umah. membesar dgn sihat & jayanya. dah pindah, x sempat merasa hasil. kami halalkan jer kat penyewa yg dok skrg :)

suamihanyisterizuki said...

hohoho...

meh meh merasa ini pisang...tapi taktahu ler pisang haper nih kak d...

Bujal said...

pisang emas tu kan?? nakkkkkkkkkkkk

nani said...

besnyer pisang emas dibawa belayar..
buat cekodok nyum nyum ;)

suamihanyisterizuki said...

bu, nnti weekend i hantor ke umah u

nani, ko nak ker, meh amek hohoho
sgt sedap dibuat cok ko dok ;)

suzzsuzie said...

bila nampak hasil barula rasa rugi tak berbudi pada tanah..hehe

nani said...

aduh, jauh bebeno nak ke sri kem itu beb, xpelah..rezeki kawan2 yg dekat ko la kot..
enjoy the gold banana ya ;)