Ini Wilayah Hijau: WLW : Features yang ada


24 June 2010

WLW : Features yang ada

Ha…kali nih hany nak share ngn korang akan features yang ada pada WLW, Windows Live Writer…


1) orait, bile korang run WLW, korang akan dpt macam gambar kat bawah nih…

a1

seee, ini kan template hany kan…so nnti akan nampak la template blog korang kuor….


2) Ok, kali nih nak bagitahu pasal masukkan gambar…

a7
ok, korang just click macam yang hany bulatkan dalam gambar kat atas nih. pastuh, nanti akan keluar la popup insert picture nih. ha korang bleh la pilih nak amek gambar dari komputer ker, dari web ker…


3) Once korang dah masukkan gambar tuh, untuk resize, just drag drop je la box yang ada kat hujung gambar tuh…

a2


4) Gune WLW nih jugak, korang bleh edit gambar, tapi tidakla edit yang power power…tapi boleh la edit sikit sikit kan…

a3
ha, yang dalam box merah tuh untuk edit gambar…


5) kelik je drop down tuh…

a4


6) lagik effect yang korang bleh buat, kelik tab EFFECT

a5
ha, kat bahagian tab EFFECT tuh, nampak tanda + kaler hijau tuh, ha kan korang nampak ade Black and White, Sepia Tone….



7) okeh, once korang dah siap kan, korang bleh preview dahulu… even without internet connection…


a8
Kelik View, then Kelik PREVIEW


 a9

ha, see see gambar kat atas nih, sila tengok di bahagian yang hany bulatkan tuh. NO INTERNET CONNECTION k…ini yang bagushhh nih…



uhh uhhh, fenat fenat…ok berhenti seketika untuk WLW nih, hehehe nanti sambung yer..daaaa
Komen
1 Komen

1 comment:

cik pink said...

bestnye nak try lah.thanks kak