Ini Wilayah Hijau: "Lembaga hitam" carik ayah


16 June 2010

"Lembaga hitam" carik ayah





hapdet pasal ayah hany


sepertimana last hany hapdet, ayah hany dah semakin ok, dah boleh makan, cuma tak boleh berjalan je kan... dah tua kan, kaki dah tak kuat...


hari ahad malam, hany kol mak, seperti harihari lain, kol macam biasa lah kan. masa tuh dalam kul8. mak cakap tengah baca Yasin. ok la. hang up jap. nanti sambung kol. bbla bla bla bla sembang...alhamdulillah ayah macam biasa la kan. tapi mak bagitahu, setiap kali maghrib bila mak hany bacakan Yasin, setiap kali itulah mak tiba tiba rasa seriau, berdiri bula roma, pastu rasa macam ada org menerpa dari belakang


For info, sebelah rumah hany memang ada "benda". rumah yang sebelah rumah hany. tapi rumah tuh dah lame tak de siapa yang mendiami...selalu gak la ayah nampak ada benda hitam bawah meja. pernah ayah menjerit marah marah kat benda hitam bawah meja tuh, walhal mak tak nampak apa apa pom.mak cakap sekarang tido mak bukak semua lampu kat rumah tuh...cerah yang secerah cerahnya laa...


semalam, petang, mak kol bagitahu terpaksa hantar ayah ke kecemasan. kaki ayah bengkak tiba tiba. bengkak yang bengkak laaa. naseb baek abang hany ada, kang cuti sekolah kan, dia ada balek la. abang yang hantarkan. malamnya mak kol lagik, mak cakap ayah hany dibenarkan pulang. doc just suntik. katanya gout.


and hari nih (selasa)...
mak ada kol...mak bagitahu, kaki ayah masih bengkak lagik. pastu dah start tak leh makan dah. makan jer muntah makan jer muntah. pastu tetibe mak terkeluar pasal lembaga hitam. hany tanya la...bila? knaper? mak macam tak nak bagitahu, tapi dah terkeluar kan, maka mak pon bukak la cerita.


Mak cakap semalam malam (isnin malam selasa) ada mak panggil orang berubat. hany tanya la kenapa lak nak berubat (hany tanya sbb tetibe je kan, and hany tak tahu ape2).


rope ropenya, ahad malam, tengah malam nih,
tiba tiba ayah hany bangun, bangun berdiri nih, bayangkan ayah hany yang tak boleh berdiri, tiba tiba elok bangun berdiri, pastu sihat walafiat, dengan gagah nya...ayah bagitahu kat mak hany, ayah cakap ada orang panggil dia...mak hairan laaa kan, tengah tengah malam, sape la yang nak panggil...ayah nak turun la...mak cuba la halang, cakap takyah turun dah lewat malam...tetibe ayah nak cekik leher mak hany, sebab mak halang ayah. ayah marah mak halang dari keluar kan...


then,
mak amek keputusan biarkan saje. ayah pon keluar laa...mak tak halang, tapi mak follow dari belakang. ayah turun dari rumah, berjalan elokkk jer, macam masa sihat dulu....ayah cakap ada orang panggil dia, and dia nak ikot orang tuh...mak biarkan tapi ikot dari belakang...


masa turun dari rumah tuh, pakcik hany ade bengkel kat tepi tuh...makcik pon ade keluar kan, sebab dengar bising bising...semua macam terkejut tiba tiba ayah hany elok jer bangun berjalan...pastu ayah hany nampak pakcik, ayah pergi dekat pakcik cakap kejap..then tiba tiba ayah macam carik lembaga yang panggil dia tadi tuh...


pastuh,
ayah bebel bebel sambil naek balek ke rumah ayah cakap, "tadi panggil sangat, orang dah turun dia pulak lari"...woooo seriau sesangat masa mak citer tuh.


orang yang datang berubat semalam cakap, kalau ayah hany ikot lembaga tuh, konpem hilang macam tuh jer ayah...orang tuh cakap setan tuh setan...


YA ALLAH...
seyes hany tak tahu dah camner sekarang nih. hany suruh mak pujuk ayah untuk datang tinggal dgn hany kt selangor nih.


mak cakap ayah nangis nangis tak nak datang sini....tak tahu kenapa...korang bayangkan camne nak buat...nak paksa tak sampai hati...





Komen
11 Komen

11 comments:

cik pink said...

sabar kak...cuba akak pujuk lagi..bawak ayah akak kt selangor ni..doa byk2 kak..

tricksrex said...

emm akak bwk sabar la..
cube akak sendiri pujuk ke..

kella said...

hany..! tak tahu nak cakap macamana nie.. tapi hanny byk2 bersabar-sabar ya , byk2 doa ngan TUhan! baca ayat kursi selalu..
kita hanya mampu usaha.. Allah yang tentukan, insyaAllah

IbuDhira said...

seriau gak aku bc...tol tu hany ada baik nye bwk ayah g sini..abes cuti sekolah nnti tinggal mak n ayah hany je kan..

rATu kEBaYA said...

sabar ye hany.. pujuk elok2 mana tau lembut hati dia..

Fielah said...

cuba lagi pujuk...cuba lagi dan lagi... doa byk2... moga2 lembut hati ayah hani. Semoga Allah tabahkan hati dan baik2 semuanya.. amin...

cik daisy said...

seriau plak psl lembaga hitam nih.. kesian gak ngan mak ayah hany. diorg jauh, mmg hati x keruan lar pikirkan kesihatan ayah tu. lembaga hitam tu.. mungkin gak ker pernah 'kacau' jiran sekampung ko yg ade kes bunuh tu? dia kata dgr bisikan suruh bunuh tu.. haih..

syalinda johari said...

hany.. byk2 sabaq taw.. tu la org2 tua ni dbukannya mau sgt dok kat bandar.sama mcm mak ayah aku pun. mak aku pun tak sihat, kena strok. masa awal2 aritu byk gak la gangguan benda2 halus mcm ayah ko. tapi p ebrubat kg gak la kat ustaz2. cuba try darul syifa.

Liza said...

meremang bulu roma liza baca, liza doakan smua ok Insyallah

nani said...
This comment has been removed by the author.
nani said...

isk, seram lak terasa..
sama mcm kes atuk aku kat kg..
da lama gak la jadi, dia selalu ckp ade lembaga hitam dtg ganggu dia, time tgh semayang lembaga tu jd makmum dia, time dia tgh baring lembaga tu dok tepi tengok dia la..malam2 atuk aku mesti nak tdo ade parang kat tepi dia, katenye utk keselamatan dia, lembaga tu suka kacau dia..nenek aku n adik beradik bapak aku la gilir2 tdo sane tiap malam..
menyeramkan jugak la..nasib baik atuk aku da tak larat jalan sgt2, uzur..
last2 kami panggil ustaz, lama2 tu nampak da ok sket la..

abah aku ckp mmg kena banyak doa/sabar handle perkara mcm ni..