Ini Wilayah Hijau: Camne nak buat bila kepok lekor ber....


20 June 2010

Camne nak buat bila kepok lekor ber....






LENDIR!!!!

kalau dah nama orang GANU kan, konpem takleh dipisahkan dari kepok lekor. ehhh ini hanylah kan, taktau ler orang GANU lain k...setiap kali cuti yang mana balek ke GANU, harussss beli kepok lekor nih...kalau tak, mesti macam tak lengkap jer...ye r kepok kat kl kepok batu...keras ketung...


ok,
kali nih nak ajar korang sket pasal kepok lekor k. let say la, korang mintak tolong kengkawan beli kan kepok lekor nih, then bila korang terima kepok yang dalam bungkusan tuh, then korang bukak korang nampak kepok lekor tuh macam semacam:

1) Macam busuk
2) berlendir


and haruss la korang tak lalu kan. TAPIIIIII, ingat kepok tuh sebenarnya OKEY, BOLEH DI MAKAN, kepok tuh jadik cenggituh sebabnya:
~ panas panas terus dibungkus, so wap air tuh takleh nak keluar, maka dia akan melekat balek kat kepok tuh.

dan, caranya,


1) kalu korang dasar pemalas, boleh jer terus potong potong kepok tuh, and goreng dalam minyak mendidih. tapi masa nak potong tuh, korang tahan la yer lendir bagai tuh ;)


2) cara betol:
~ korang panaskan air dan garam
~ bila dah mendidih, masukkan kepok
~ lepas seketika...haha ayattt, agak agak kepok tuh macam kembang...korang angkat laaa
~ pastu toskan dan biar sejuk sket
~ potong potong potong, dan boleh la mulakan aktiviti menggoreng kepok k


ok, itu jer caranya...hahha cara yang hany selalu buat ler...;)


ni yang dah direbus, tgh tos nak bagi sejuk sebelom goreng
ni bukan saiz asal, hany dah potong dua...


potong kecik kecik sebelom goreng...


hurmmm...panas ke minyak tuh???


ni pencecah nye, org GANU panggil LADA
tp org luar panggil SOS kan...


siap di goreng...
JOM MAKANNN...

sangat besh makan petang petang...wuuuu syokkk sangat...tapi lagik besh makan tepi pantai kat GANU ahahah angau ape ko hany...

Komen
4 Komen

4 comments:

fazilzura said...

wah ... cara2 nak mkn ado ??
heheheheheh

betui2, kdng2 ado yg jd putih le...
kalau org x pandai , sure compom terus buang kan ..

* sila wat tagggggggggggggggggggg

suamihanyisterizuki said...

haruss la zira, kang nnti dorang cakap kepok dah busuk...huhu

cik daisy said...

hohoho! mekacih lar bg petua ni hanybunny.. ade 1 soklan.. nape kan.. time goreng kepok ni, ade masanye kepok aku tu meletups2 ek? dia seolah2 pecah dlm kuali hingga wat dia meletups. adus.. terpercik minyak panas kat tgn akaq. adekah kepok di belah hujung2 tu aku perlu belah? sile jwb yer tuan guru =)

suamihanyisterizuki said...

ahahha,

kak d, masa potong tuh...sila belah bahagian tengah dia...sila lihat gambaq kat atas tuh, nampak tak hany ade belah...ni kalau potong camni kena belah...

kalau potong macam bulat2 macam syiling 50sen tuh, takyah la potong sbb dah kecik kan...

okeshhh???