Ini Wilayah Hijau: Lagik Features blogspot, add picture


08 July 2010

Lagik Features blogspot, add picture




See,
kan dah cakap hany sekarang sokmo gune WLW hapdet blog…jadik banyak ketinggalan akan features terbaru blogspot. Kali nih lak, bila nak add picture kat entry…


Macam biasa kelik icon nak add picture tuh kan, nanti dia akan keluar macam pix kat bawah nih.

1
perasan tak, dah lain kan! ada 3 tab 9tab ke tuh, naseblaa),
1) From this blog
2) From Picasa Web Albums
3) From a URL




1) From this blog

6
ha semua gambar yang keluar tuh adalah dr belog hany, maknanya yang telah di hapload selama ini…(ntha betol ke idok kiraan tuh)

eh ada Ballack laaa….;)

Bagus gak sebenarnya, hany suke, sebab selalu gak hany nak upload balek gambar yang dah di upload, kena carik balek…kalau yang nih sonang, dia dah display kan semua yang dah ade kat belog kite.

kelik je gambar ballack tuh(kalau nak masukkn dlm entry) then kelik button ADD SELECTED kat situ…sonang jer….


2) From Picasa Web Albums

3

yang ni lak, hany xsure semua orang ade tak. hany ada tab nih sebab laptop hany ada install Picasa tuh.


korang nampak tak, dia akan groupkan ikot bulan, so kalau korang nak add, just double kelik album…nanti akan keluar semua gambar dalam album tuh…

4
ha kelik je gambar and kelik ADD SELECTED lagik…


3) From a URL

5
macam yang before nih gak, masukkan URL kat kotak yang disediakan tuh, nanti akan keluar tanda seperti dalam bulatan tuh, bermakna URL tuh OK kot…hohoohoo and serentak itu gambar kamoo pon akan tubik la kat bawah tuh


lepas tuh macam biasa lagik, kelik ADD SELECTED.


eh, camner lak kalau nak upload dari PC/LAPPY kiter??????
2
ada 2 cara:

yang per1, kelik pada tab pertama mcm gmbr atas nih, ha kelik laaa button upload tuh, maka nanti akan keluar laaa….korang terai ler sendirik yer….


cara ke2 lak:

7
kalu korang tengah kelik tab kedua, button UPLOAD tuh ada kat bahagian bawah sekali….


ha itu jer…eh ni dah mcm tutorial lak kan…hohohoohoooo
Komen
4 Komen

4 comments:

PearlnScarf said...

errr.... dulu saya ada semua features tue.. bila tukat templates abis hancus hilang ... y arr.. nak preview pun x boleh

Zack Zaifull said...

tak jumpa pun, kat mana?

kella said...

hmmm baru tahu jugak tentang ini.. blogger in draft kan? tapi kan lambat la hanny.. uploadnya sangat lambat.. menci tull... huuumph

suamihanyisterizuki said...

cik pearl, umm taktahu la nape bleh hilang, hany pon br je tahu...hohooh

jang, kamoo xdok ker...pelru masuk kot sini http://draft.blogger.com/ then br create entry...

hoho kella, hany lg suke create entry gune WLW, cepat sket hapload nyer...;)