Ini Wilayah Hijau: REPOST:Mengandung?


27 July 2010

REPOST:Mengandung?

**KAT BAWAH ENTRY ADA KOMEN YANG MUNGKIN BERGUNA UNTUK KITA SEMUA**

Hany repost entry nih bukan aper, sekadar nak kongsi dgn korang, especially komen komen di bahagian paling bawah…mungkin berguna utk mereka yang berada dalam situasi yang sama ngn hany sekarang



Selalu sangat kan, org yg dah kahwin  akan dihujani soalan :
" dah ada isi belom"
" ada baby dah eh..." --> sambil usap2 perot boncit org tuh
" bila nak jadi papa mama nih" --> papa, mama you....
" mak ayah dah tua, bagila cucu kt diorang" --> ni lak ayat sedara mara nih

tak kurang jugak yang kurengggg ajar punyer soklan kan:
" weh, ko dah mengandung belom" --> suke ati la nk baca dgn nada ape
" ko tak mengandung lagi ker hany?" -->kantoi letak nama sendiri...;)
" ko tak mengandung lagi ker, ko tgk si A tuh, kawin kendian dari ko dah mengandung"


so, apa lak pandangan korang....? maybe ada yang berada di situasi orang yang bertanya dan ada yg berada di situasi orang yang ditanyakan...pada korang la kan...apa pandangan korang?
ok, hany setuju, mereka yang bertanya nih sebenarnya amek berat kan pasal kite...sebab tu la dorang selalu jer bertanya kan...Alhamdulillah...ade jugak yang amek berat kan...tapi??? betol betol ke ko amek berat??? ishh ko ni hany, tak baek buat tuduhan macam tu yer...ok sowii yer....


now,
kite pergi pada situasi yang pernah rohani alami....soalan soalan di atas tuh, memang dah selalu la hany dengar kan, rasa macam angin bayu membawa diriku....bagi hany dulu dulu hany macam high gak ar dgr orang asyik asyik duk tanya cenggitu jer...tapi Alhamdulillah...sekarang no high high la hany...kan high blood pressure lak kan...

Hany pernah ditanya macam ni...
"Ko tak mengandung lagi ker hany?", belom sempat hany jawab ape ape, "Tak power ,memang r...blablablablabla...." , korang faham tak, faham tak...apa yang dia nak sampaikan dari ayat dia tuh...cube baca balek "Tak power ,memang r...", terus hany terdiam tau..


Dalam hati hany nih, xtaw ar nak gambarkan mcm maner kan...for your info...hany nih xkesah, xamek ati pon kalu korang kutuk hany, memang slalu pon kena kutuk kan...ade jer yang direct sound, "Ko makin gemok ar hany", "ko ni, makin hari maki tembam aku tengok"...and blablabla laa...hany okay...no heart feeling laaa... sedangkan ini isu sensitif nih, bab bab gemok nih kan...tapi hany xkesah, ko sound r depan muke ke ape ke pasal gemok ni...xkesah pon...


Tapi kan korang, bila ayat yg tadi tuh...seyes hany sedih sangaaatttt...sedey tau, xtaw r hany nak gambarkan camner perasaan hany...ape ingat hany nih xmu anak ker, ingat hany ni plan plan ker...tak de la kawan2...hany redho n pasrah dengan segala ketentuan NYA...


Korang sendiri pon tahu kan, semua NYA adalah kerja ALLAH, dia tahu apa yang berlaku ke atas hambaNYA. dia dah plan betol2...yang ni dapat apa, yang tu lak dapat ape kan...kita hany merancang, kita usaha, tapi yang nak bagi adalah DIA...sedangkan rezeki yang dah dalam mulut pon boleh tak masuk ke perot...kalau itu dah memang DIA nak kan....

Hany ada tengok rancangan Bersama Dato'...macam ni Dato' Fadzilah Kamsah cakap...:

Ini memang lumrah, soalan ni memang selalu berlegar2 di kalangan org yang dah kawin ni, ingat...ALLAH yang bagi semua nih, DIA tahu apa DIA buat...mungkin kamu lambat mengandung sebab...banyak perkara contohnya, DIA tahu kamu mungkin tak bersedia dari segi kewangan, dari segi kesihatan, dari segi   penjagaan rumah tangga dan sebagai nya...


ALLAH itu maha kaya, DIA mengetahui sebalik semua kejadian...ye lah, let say kita cakap kita dah bersedia bagai, semua benda kita dah prepare kan, tapi DIA tahu apa yang bakal terjadi, mungkin disebabkan itulah DIA masih tidak memberikan kamu apa yang kamu harapkan...Mungkin jugak dari segi kesihatan, mana kita tahu kan, apa yang lebih DIA tahu pasal kita....


Alhamdulillah....
selepas dengar apa yang Dato' cakap, hati ini tenang...dan tabah..yer usaha masih tetap usaha, masih tetap di lakukan...mane boleh berhenti berharap, mana boleh berhenti berusaha....

dan Dato' cakap, kalau ada org bertanya kamu macam tu...jawab la kamu:

"saya tak mengandung lagi...apa kata kamu doakan jugak untuk saya, InsyaAllah, dengan doa kamu mana tahu ALLAH makbulkan..." jawab dengan senyuman seikhlas mungkin..positif kan...


Hany pon sedar, ada yang bertanya itu, sebenarnya dia memang ikhlas nak tahu, dia memang ikhlas amek berat pasal kita kan...maybe ada benda dia nak kongsikan dengan kamu, tapi itulah...kita ni manusia, sedikit sebanyak, kita ada terasa, terguris kan...dan yang bertanya pon tak perasaan soalan dia membuatkan orang terasa, terguris...


waaa... lepas ni mesti semua takot dah nak bertanya ngn hany kan...hahaha jangan la begitu, hany ok jer...cuma kamu pon paham la kan, bertanya dengan cara elok la, dengan cara baek laaa...mungkin kamu tak pernah berada dan merasa apa yang hany rasa...dan mungkin kamu pernah merasa apa yang lebih teruk lagik dari apa yang hany rasa nih...aperpon, hany xkesah laa...hany boleh lupakan yang dah terjadi tuh....


okaylah...stop eh hany, stop...umm semoga korang yang dah mengandung tuh, melaahirkan anak dengan selamat, ameen...serta melahirkan anak2 yang bakal menjadi anak2 soleh dan solehah...yang dah ada baby tuh...alhamdulillah...semai serta bajai anak2 mu dengan didikan yang sempurna...ameen...dan doakan gak eh untuk hany and MZ,serta semua pasangan agar dapat join kamu jugak...ameen....


1

2


3


4


5
bro, tengkiu 4 da komen, tq jugak coz baca belog sy….


6


7


8


9


**hany hargai komen korang, sowii hany trpaksa rahsiakan pengkomen, bukan tak hargai tapi maybe ada yang tak suka didedahkan kan kan**
Komen
11 Komen

11 comments:

mizz sue said...

sabar yer kak..su sentiasa sokong akak..

Butang Pena said...

salam hany...
emmm baru je baca entri ni...
nasib kita same...
tapi maybe hany baru lg kot kawin...
sy dah 2 tahun lbh msh blum ade rezeki lg...
sepupu sepapat yg kawin lewat sume dh ade hasil...
mmg tiap kali balik kg, itu soalan wajib yg perlu dijawab...
smpai kdg2 rase mls nk blk kg...
jgn x tau, sy penah kene sound dgn someone, "ko mandul ke?"
mmg nak terduduk bila kita dgr...
sedih bkn sbb ape...tp sedih sbb diorg menafikan takdir Allah...
diorg lupa ke yg sume tu rezeki dari Dia...
anytime Tuhan boleh tarik blk rezeki kita...
tapi bila dah 2 tahun lebih ni, sy lebih kuat, dgn sokongan hubby dan family...
dah boleh ignore dgn ptanyaan camtu...
harap2 hany pun same kay...
insyaallah kita sama2 doa moga dipercepatkan dpt zuriat...

;)

chekgu Moe said...

salam kak hani...

saya baru setahun kawin. kawin masa belajar.

soalan nak-makan-penampo tu memang saye slalu dapat. kg2 saya buat2 tak dengar..

harap akak tabah. dan saye pom. walopom kadang2 menangis gak. uhuuu..bila mak mertua call..tanye bila nak mengandung..uwaaaaa~~~

BUNGA said...

salam hany..
ada hikmah atas semua ni.Allah maha mendengar.. jgn putus asa berdoa yer.

Mudah-mudahan hany sentiasa sabar dah tabah yer.. :)

aLeya without maisara said...

hany.. kite ade amik 1 komen kt post ni..then kite olah2 sikit letak kt entry kite..sbb menarik sgt..

IbuDhira said...

bersabar ye hany....nak jd ibu kena kuat..anggap itu sebahagian dari dugaan..

mudah2an ada berita gembira untukmu..aaminnn

dd dudu said...

sampai ati diorang tanya/cakap macam tu :(

saba ye hany... dd xberada lg di tempat hany, so berat mata memandang berat lg bahu memikul.. xpe hany, tu sume kan ketentuanNya.

Amni said...

Dorang tak de soalan agaknya tu bila nampak muka kita.. Huhu...

ardinihumaira said...

kebanyakan manusia, tak akan puas hati dan fikir perasaan orang lain kalau perkara tu tak kena pada dia. so, bukan akak sorang yang hadapi masalah ni. ramai lagi blogger yang hadapi masalah yang sama. dni tak nak sebut siapa... tapi, akak tabahkan hati ya... bukan senang nak hadapi dugaan macam ni...



so, ini bermakna akak terpilih untuk harungi dugaan n kerana Allah Maha Mangetahui... ketabahan akak diuji... tentu ada hikmahnya, kak...

CuppyCakeMommy said...

hi hani..salam kenal..seronok baca blog hani..saya harap hani sabar ye..hani dah usaha..sekang tawakkal dan doa je banyak2.insyaallah

GrEeNLaiCY4mE said...

Salam Hani :)

raser syahdu jew baca luahan hati hani part mengandung a.k.a baby nih coz akak pun alami naseb yg samer. iskk...kawen dah dekat 2 tahun, tp lum lagi dapat kurniaan yang satu nih. Ulang alik ospital tok sah cakap laa sbb nak buat check-up. Asalkan balik kg jew sure soklan nih akan ditanya...pulak tu akak dulo kawen serentak tau ngan adik somi akak yg no 2..diorg dah ada baby..dekat 5 bulan dah umornyer...n adik no 3 abang yg baru jer kawen bulan Feb tahun nih pun dah mengandung dekat 5 bulan. Perasaan akak, memang tertekan (tipulaa klw xraser apa2 kan)...menantu sulong xada apa2 lagi. Tp tu laa..akak selalu pujuk hati akak yang semua nih adalah hak Allah. Klw Allah nak turunkan rezki pada kita, bila2 masa jew Dia boleh bagi...Allah kan Maha berkuasa dan Maha Mengetahui. Akak suker sgt artikel yang Hani petik nasihat dari Dr Fadhilah Kamsah tu..insaallah sebagai peringatan pada akak juga tatkala ujian dtg menguji kesabaran akak biler diasak soklan yg sama berkali. Sama-sama kiter doa yer dek...amiiin :)