Ini Wilayah Hijau: Mohon pertolongan dari kawan kawan…


11 February 2011

Mohon pertolongan dari kawan kawan…

 

 

 

Okay,

sebenarnya masalah ni terjadi pada membe hany.dia bagitahu hany…dan mintak tolong la dari hany. tapi kekdahnya, memang hany pun tak tahu sangat kan hal nih….

 

 

macam ni, kawan hany, dia create akaun FB dia, guna nama mummy adam. lepas tuh, dia terjumpa ada orang  create FB guna nama betol dia. siap letak semua info pasal dia, siap phone number.

patot la lately, banyak lelaki call number dia, then dia tukar phone number.

 

 

dan, akaun palsu itu telah buat status yang ntah ape2, yang layan lelaki la apa la kan. memang menjatuhkan maruah la. lepas tuh, akaun tuh claim dia janda, ada anak 2 dan tengah bercinta dengan suami orang. memang hany yang kenal dia nih terkejut la…dia elok je bahagia dengan suami dia…ishhh siooot laaaa…..

 

 

2-11-2011 11-00-45 PM

 

 

2-11-2011 11-02-17 PM

 

 

2-11-2011 11-02-59 PM

 

2-11-2011 11-03-13 PM

 

 

ikutkan hati, taknak hide oorang yang komen tuh…eiii geram, tapi ye lah tak elok aib kan orang kan.

 

 

so,

hany nak tnaya, apakah yang harus dilakukan??? hany dah klik report kat akaun tuh, block tuh kan…tapi ntah la itu dah mencukupi ke tak. kesian jugak kat membe hany nih, dia dah la tak terer sangat bab bab nih. dan perlukah dia buat report polis??? atau laporkan pada SKMM?

 

 

macam mana cara atau prosedur nya???

 

 

pada yang tahu, tolong bagi pendapat yer…tq so much…

Komen
23 Komen

23 comments:

zuneta said...

assalammualaikum...sis...zu nak comment ni,,,leh ye...cian plak..ni dah tahap memalukan..FB tu guna gambar betul ke?? pendapat zu...baik wat aduan kat SKMM..ada peruntukan undang2 dibwh akta komunikasi & multimedia..elemen 3..sebarang unsur kandungan lucah,sumbang,palsu,mengancan @ jelik..dimana jika disabitkan keslhan boleh denda 50ribu @ 1thun pnjara...ni tuk pengetahuan sis...sebanyak 73 kes jenis ni..wujud dlm FB,tagged, friendter..dlm awl thun lepas...lau nak wat aduan... http://aduan.skmm.gov.my ...

mzhany said...

zu,
gambar yang digunakan adalah gambar kawan akak. dia amek crop betol2 tang muka je zu. clear sgt muka nya. setakat ni membe2 lama yang add fb fake ni baru sorang je. riso takot yang lain igt tu yang betol.

ok zu tengkiu so much. akak akan bgtahu membe akak. sedey owhh baca status tu semua...

zuneta said...

report polis pun kena wat jgk...ni mslhnya lau dunia dah maju sgt...susah dah nak bendung org2 yg jenis gatal tgn cam ni...malu tu lau duduk kat tempat sis tu..dah xleh bayang lagi dah..mmg xmau bayangkan langsung...mmg sedih..

ozzy said...

assalam..

Masyaallah..simpati dgn kawan tu..mesti ada sbb org tu buat mcm tu & pasti dia seorg yg dikenali samada kawan atau saudara.Jalan mudah tutup je akaun FB & tukar no baru..
Kalau masih ada gangguan report polis je..

zulkbo said...

SALAM..
sapa la punya angkara
pasti cinta tak berbalas nih
selalunya begitu..tak pun musuh
wanita yang jeles..setuju dengan
zuneta..kalau rasa terancan baik
report polis dan SKKM

SHAFIDA said...

jahatnya.rasa2 pompuan punya kerja kot... tp bunyi mcm indon jer..maaf yer org2 indon.....cuma gaya bahasanya tue...pelik skit..
apa2pun buat report..org jahat tue..itu dah fitnah...fitnah nie doa dia lagi besar dr zina.

mzhany said...

@ozzy
hurmmm, tu lah kan ozzy, ntahla. hany pd mulanya mmg mcm nk ckp kt membe ni, ni mesti kes kwn2/sedara nih,tp taknak la kan...ok ozzy thank u


@zul
waalaikumussalam. ahahah cinta tak terbalas eh...maybe la jugak kan, rasa mcm perempuan jugak nih. a'ah itu la plan nya. ada ke cara untuk buat supaya fb tuh, org tu takleh log in, mcm hack fb tuh. ntahla hany pun tak reti sgt


@shafida
fida, ntah hany taktahu sgt bab bab loghat nih.tp yer la mendatangkan aib nih. dahla dgn dah bersuami semua kawan hany nih, kesian plak.mula2 tu asyik gaduh je suami isteri nih...last2 nasib baek dpt find out kan kenapa mcm ni....

qasehraihan said...

uiksss..ini macam pun ada ke???
report polis jerr..mesti report

Ted said...

aduh kesiannya. Mmg ada org dengki la kat dia tu, report polis je. Then track dia punya IP

Fiza Amran said...

ehhh kesian nya .. mesti kes ex bf xdpt kahwin ngan dia nie

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Kesianyaa... ingatkan artis je yg kena mcm ni...smlm si Awal Ashaari pun mengeluh benda ni.

Betul jugak spt yg dicdgkn oleh kwn2 Hany di atas. Selain tu buat report pd Cyber Security.

fazilzura said...

hish ngeri ler...

ardinihumaira said...

uiii seram oo.. report jom

littlehumblelynn said...

HARUS KENA WAT REPORT...SGT TAKUT
:(

Diyana said...

hany,bleh flag ramai2 fb tu..nnti admin facebook akan delete akaun tu

Lagenda said...

i think langkah terbaik adalah report polis untuk selamatkan diri kawan hany tu dulu.

Cik SHiNJU said...

Salam...

Elok report SKMM jer..
Ini masalah serius n memang dia ade kes..Boleh didakwa..At least SKMM akan siasat siapa yg create fb acc atas identiti kawan kak hany tu...

Anonymous said...

mmg jahat la sape yg buat mcm tu,,cari nahas..ibarat mengali lubang kubur sendiri...nk mengaibkan org diri sendiri yg akan dapat ssh,,satu tindakan yg bodoh myamar jd org lain..mmg xbleh pndg ringan mslh ini,,harus lapor pd pihak yg bkenaan...

Norhafiza said...

ya ALLAH kesiannya kwn hany...musuh dalam selimut nih...baik buat report cam rakan2 kita cakap tu..

mzhany said...

tengkiu atas komen korang semua, hany rasa kawan hany yang terkena tuh ada baca nih.

semalam hany try lagik search fake profile tuh, dah takde. xtahu la dia delete ke org didelete. tp memang hany klik report tuh byk2 kali...

mamaaizara said...

uit..seramnya..
ada org dengki ngan dia ke?

mzhany said...

a'ah azie ada yg dengki...sedey kan kena mcm ni.igtkn artis je yg kena...

Lady D'yot said...

report polis and report skmm...print out page tu sebagai bukti. maby leh trace ip address and tangkap je org tu. harap kawan akak byk2 bersabar..