Ini Wilayah Hijau: Pertanyaan dari Amir


18 February 2011

Pertanyaan dari Amir

Semalam,
ada yang tinggalkan komen pada entri 100 untuk Jerang air. dia bertanyakan akan dapur elektrik nih.



Mula mula hany nak bagi pendapat hany la:

Amir nak guna untuk masak dalam bilik kan, since dia pun seorang dalam bilik. Bagi hany boleh digunakan, sebab guna elektrik kan. tak de asap pun. jadi sesuai jer untuk masak ringan ringan kan, ala kadar tuh. boleh sangat sangat laaa….


pasal harga pulak:

hurmm, honestly hany tak pernah survey yang single tuh. tapi hany pernah terjumpa laa, rasa nya kalau tak silap tak sampai RM200. hany pernah jumpa di kedai elektrik biasa jer.


ha member hany pernah beli yang single punyer, brand TAKADA dengan harga RM150.cuba lah cari. hany lupa la nak tanya dia beli kat mana.


hany tak sempat survey la amir, ni entri ringkas buat amir yer. nanti ada masa hany buat lagi k…owh yer…hany ada terjumpa link kat mudah pasal dapur yang sangat murah compare dgn yang hany pernah survey before nih. meh kelik link ini. KELIK SINI.




**harap dapat bagi info sikit sebanyak**
Komen
15 Komen

15 comments:

ardinihumaira said...

periuk letrik ni kan masa zaman u dulu segala masakan pakai yang ni je. spaghetti ke... tomyam ke... ape ke... hehe...

Diyana said...

hmm yerp.brand takada.itu dapur pertama lepas kawin..reason beli yg itu..sebab malas nak cari kedai tong gas..ehhee.

mzhany said...

@dni
ahaha betol tuh dni, kekdg periuk letrik ni serbaguna, segala mak nenek nak masak dalam tuh


@diyana
hehe betol gak kan. skrg agak2 berapa harga dapur takada ni kan...mesti dah naek kot

nisa said...

masa study dulu pakai dapur brand takadaa jugak..sbb alasan yg sama gak, malas nk p cari tong gas..ala..masaknye pun mlm jer...jd utk student, mmg elok sangat ler tu pakai dapur takada tu..hehehe

nisa said...

masa study dulu pakai dapur brand takadaa jugak..sbb alasan yg sama gak, malas nk p cari tong gas..ala..masaknye pun mlm jer...jd utk student, mmg elok sangat ler tu pakai dapur takada tu..hehehe

wida said...

sy ingat dapur letrik ni mahal..rupernya murah jugak yer

mzhany said...

@nisa
ha betol tuhhh jd student ni, elok guna dapur letrik, takyah kuor duit beli gas kan ;)


@wida
hehehe itu ler murah jer ;)

Amir said...

Thanks kak hani :)

Siap buat entri khas lg utk saya..hehe..

Entri ni sgt membantu saya..

Saya pon mmg cadang nak beli yg takde jenama...sbb murah..janji boleh masak kan? Hehe...

Btw mula2 saya ingat Kak Hany cakap yg brand tu tak ade (brand takada=brand tak ada)

rupanya mmg nama brand tu TAKADA..haha..

btw thanks again :)

mzhany said...

ahahha kelakor takada=brand tak ada...huhuuhu tapi mcm jadi jugak kan.


ok ok, beli je mana2 pun xperlu brand sgt laaa, janji selamat, dan boleh jimat...eh amir sekarang kt U maner?

Amir said...

uitm melaka :)

btw kak saya ada lg soalan nak tanya ni, mcm kak ckp kalau nak masak guna electric stove ni mesti kena guna periuk yg leper n stainless steel jer kan?

klu saya beli electric stove tu nanti, dia akan bg sekali dgn periuk jenis tu ke atau kena beli asing?

Amir said...

uitm melaka :)

btw kak saya ada lg soalan nak tanya ni, mcm kak ckp kalau nak masak guna electric stove ni mesti kena guna periuk yg leper n stainless steel jer kan?

klu saya beli electric stove tu nanti, dia akan bg sekali dgn periuk jenis tu ke atau kena beli asing?

Amir said...

uitm melaka :)

btw kak saya ada lg soalan nak tanya ni, mcm kak ckp kalau nak masak guna electric stove ni mesti kena guna periuk yg leper n stainless steel jer kan?

klu saya beli electric stove tu nanti, dia akan bg sekali dgn periuk jenis tu ke atau kena beli asing?

Amir said...

uitm melaka :)

btw kak saya ada lg soalan nak tanya ni, mcm kak ckp kalau nak masak guna electric stove ni mesti kena guna periuk yg leper n stainless steel jer kan?

klu saya beli electric stove tu nanti, dia akan bg sekali dgn periuk jenis tu ke atau kena beli asing?

mzhany said...

owhhh psl periuk tuh, ummm mcm akaknye dapur ni, dpt sekali periuk, tapi tak pasti pulak dpt ke tak kalau beli yg single tuh.


tapi,
kalau beli periuk kt giant pun boleh. sbb akak beli kuali kecik untuk goreng2, elok je, non stick lagik, harga kurang dr rm30.

ozzy said...

Assalam..

Kalau dapur single yg guna tong gas paling murah harganya sekitar rm45 sahaja..
Tapi kalau x nak guna tong gas boleh beli dapur single yang guna gas kecil ..bentuknya sebesar botol ridset dan diletakkan ditepi dapur tersebut.dapur ini biasanya digunakan utk mrk yg suka travel atau berkhemah dlm hutan..kalau jrg2 masak blh beli dapur ni.. gasnya juga dah banyak dijual dlm pasaran..harganya sekitar rm 35 sekali dgn gas.