Ini Wilayah Hijau: Sambutan Maulidur Rasul


15 February 2011

Sambutan Maulidur Rasul





sekejap tadi aku dan isteriku pegi ke surau berhampiran utk mendengar kuliah maulidur rasul. pas semayng maghrib kuliah dimulakan oleh Ustaz (xigt nama) imam masjid proton. pas kuliah terus solat isyak, doa pastu jamuan mkn. aku tengok kejadian ni mcm biasa. mcm hari2 biasa. sstgh surau dlm smggu ade 2 3 kali kuliah pas maghrib. cuma yg lainnyer tajuk kuliah.



kita skg ni berada di bulan Rabiul 'Awal atau org kg ckp bulan maulud. kita digalakkn byk berselawat kpd nabi junjungan Muhammad SAW. kalo di kg aku bln maulud slh 1 bln yg ckup meriah selain Ramadhan. bila dtgnyer bln maulud, surau akn jemput sume penduduk dtg dgr kuliah, pastu alunan zanji secara bergilir2 oleh org yg hafal, bgn berdiri utk berselawat, duduk blk bertahlil, bc doa dn baru jamuan mkn. ade jugak org kg yg berkemampuan jemput org lain dtg umah bt bende yg same. gotong-royong sediakn jamuan disebelah pg & ptg. mlmnyer berzanji & berselawat. kalo kat bndr xde org jemput dtg umah berselawat xpela. mgkn pakai resources byk, time consuming, kena lak catering parah gak tp at least surau kena buat utk hidupkan bln maulud ni. jgn setakat berarak berselawat 200m 300m atas jln sebelah pg 12 Rabiul 'Awal je. hari lain mcmane?



aku tgu gak acara berzanji & berselawat ni kt surau td tp terkilan sket. kalo xde berzanji pun at least berselawat beramai2 jadilah. jdkn bulan maulud ni berbeza sket dr bln2 lain.


Komen
2 Komen

2 comments:

Fiza Amran said...

ahaksss hany .. tinggalkan email.... boleh gossip2

Norhafiza said...

sama la kat labuan ni MZ..ada time2 je..sama la cam bulan ramadhan gak..