Ini Wilayah Hijau: Tip Balek Kampong versi hany ;)


21 February 2011

Tip Balek Kampong versi hany ;)




Hehehe,
gatal nak jugak buat tip tip bagai kan. padahal benda basic jer pun. semua orang tahu kan. eh eh takpe, mungkin cara hany berbeza dengan korang kan, dan mungkin ada yang tak pernah jalan jauh, boleh jadikan panduan dan rujukan…chewahhhh


hany buat ni berdasarkan pengalaman hany balek GANU & KELATE yer.


1) Rancang Perjalanan

hehehe, ini semua orang tahu, kat iklan pun selalu keluar kan. contoh katakan nak BALEK RAYA AIDILFITRI la kan, sila plan untuk balek 3hari or 2hari sebelum raya lah. kalau 1hari sebelum raya, SILA BERSEDIA UNTUK DRIVE SELAMA 12JAM sehingga ke 14JAM baru sampai ke destinasi anda yer….



2) Bawak air yang mencukupi

Macam hany, sekarang hany dah tak beli air kt petronas ke ape, sebab hany dah rajin buat air sendirik,even air masak hany bawak bekal sendirik. kalau beli pun macam redbull tu je lah, utk hilangkan mengantuk. memang boleh stop, tapi kalau dah jemmm kekdahnya kan…camno



3) Sediakan CASH & TOUCH n GO jugak

dekat tol, better ada cash dan touch n go kad yer. contoh macam baru nih, cuti raya cina nih, bahagian touch n go yang jemmmm, sebab ramai guna touch n go kan. so boleh la pergi bahagian cash, kalau cash yg sesak pergi je touch n go kan. kalau rasa ada duit lebih, sediakan jugak smart tag tuh. senang pilih je mana satu nak gune kan;)



4) Bekal makanan mesti bawak

hehehe, ini wajib nih kitorang. sebab selalunya kalau balik time cuti yg memang cuti, for sure rnr penuh, kalau dari kelate, kitorang akan stop di masjid gua musang, makan bekal kat situh dan solat terus. kalau dari ganu, berhenti kat rnr gambang makan bekal kat situ.hehee jimat kok. siap bawak balek mangkuk tingkat tuh isi bekal…;)

080220114734



5) korang kena pandai teknik menahan kencing

ahaha, yang ni susah sikit ar. gile ko nak tahan tahan kencing nih, batu karang kan jap agi. kalau stop kat mana mana tuh, rasa nak kencing, kencing je terus…jangan tahan tahan, jap lagik, time jemmmm, time tu la semua orang berpusu pusu stop kat stesen minyak, time tuh jugak semua orang nak kencing…ha masak la korang beratur mcm nak beli tiket wayang cerita ngangkung tuh, panjang weh…setengah jam pun belum tentu korang dapat kencing.



6) Pakaian yang selesa

Kalau pakaian yang selesa hany, sama la jugak dengan pakaian yang selekeh. ahahah ala dalam kereta je kok, pakai tshirt@blouse yang kain cotton tuh, sluar pun selalu kain cotton, then sarung tudung awning.pastuh, bantal peluk. fuhhh slesa…tidoo terus ;)



7) Bertimbangrasa

Rasanya, tang bertimbangrasa nih, bukan saja nak balik kampung, kat mana mana pun perlu BERTIMBANGRASA. memang semua orang nak cepat sampai…tapi jangan la sampai menyusahkan orang lain kan.



8) Berhati hati

ini pun sama, BERHATI HATI di jalan raya, eh bukan di jalan raya jer…di semua tempat laaa…sentiasa jaga keselamatan walau dimana anda berada.



**ok itu jer…bye…sikit punya lama taip yang ni, sekarang baru bleh publish…baru siap;)**
Komen
9 Komen

9 comments:

munna said...

part kencing tu mmg tak leh tahan... klu lelaki diorg selamat lagi... tapi klu pompuan mmg harulah nak cari toilet...

ardinihumaira said...

a ah kena bertimbang rasa.. jangan duk laju semacam je kan kak :)

nisyA said...

kalau jln jau mmg takkan mungkin dpt menahan kencing hehe

misyamissyou said...

lau jalan jauh mmg kak..kne siap sedia..tp kalau ade rnr mmg sy suruh ayah benti jap..ne leh tahan..huhuu

qasehraihan said...

tip yg bagus..
tp part bekal tu trus jadi lapar..hehe

mzhany said...

@kakmunna @nisya @misya
heheh betol betol tang kencing mmg takleh tahan...tp kena tahan gak sbb toilet selalu full ;)


@dni
ha'ah bertimbangrasa itu perlu dalam hidup


@qaseh
ehehe ala kak simple nye masakan je tu kak ;)

nisa said...

kalo nisa senang citer berenti tiap rnr utk terkucil..hahaha..pakaian xpayah mcm mak datin, wt mandi peluh je...janji simple n senang nk bersila dlm keta..hahaha

Norhafiza said...

wah, rajin gak hany berbekal bagai nih..dlu No rajin gak buat bekal tp kebelekangan ni M tu ada datang hehe..tak pun beli roti/kudap..pastu cr la gerai/kedai makan hehe..Sabah takde la jem teruk camtuh hihi..

mzhany said...

@nisa
ha betol tuh stuju stuju...hehehe


@no
ha kalau tak jem, tak ramai org xpe no, ni kan kat rnr, kerusi ngan meja pun taknampak camno...nak beratur satu hal, dahla time lapo kang...so better bawak bekalll...senang cite ;)