Ini Wilayah Hijau: Settok Karrong


12 February 2011

Settok Karrong

Ha,

ni adalah perkataan yang hany selalu guna lah. di GANU. tak sure lah ada negeri lain gune jugak kan.

 

 

Settok Karrong ni, adalah rasa krem kaki, ada jugak yang panggil simpul biawak eh…ha lebih kurang la tuh.

 

 

sebenarnya kan,

nak cerita. kebelakangan ni hany asyikla hai mengalami settok karrong. haruslah malam malam yang terasanya. yang latest pagi tadi. Ya ALLAH, sakit sangat, ye lah tengah2 tido tetibe kaki kremmm, mana tak sakit. dan selalunya yang krem adalah kaki sebelah kanan hany nih.

 

 

ha, sampai sekarang kaki kanan hany terasa ke kreman nya nih. rasa sakit sangat owhhh…hurmmm kenapa yer?

 

 

ada yang cakap sebab tak minom susu. ada yang cakap tanda tanda strok!!! what??? ishh nauzubillah…mintak jauh.

 

 

 

**nauzubillah…mintak jauh dari segala benda yang tak elok nih…ameen**

Komen
11 Komen

11 comments:

zuneta said...

xsuka la bila jadi mcm ni....zu panggil tarik mengkarung...zu org penang..duk kedah..kmpung perak...dah mak ayah panggil tu...tapi memang selalu jadi masa tido kan?? nape ye??

Hanis MY said...

tak suka jugak bila krem cenggini huhu...hana panggil nyettok karrong hehe..org ppuan salu kena kan sebab bila org ppuan selalu dtg bulan so dlm badan senang hilang kalsium secara tak langsung, take care ye hany!

Diyana said...

kalsium kurang sbb tu jadik camtu..

SHAFIDA said...

orang kelantan panggil nyetook karrung..
sakit sgt. kalau saya kena, betis akn jadik belubang (telong) masa nyetook tue..sakit nya xleh nk gambar, sampai kan pergikerja tengaharipun bejalan xberapa betul langkahnya

Nafisa81 said...

akak jadi camtu tme pregnant je...cuba hany check??dah berapa minggu tu??

mzhany said...

@zuneta
ooo tarik mengkarung eh org sana panggil...ntah zu, akak riso jugak...


@hana
a'ah a;ah ore kelate panggil nyettok karrong,umm tapi hany selalu kena time peot ke time tak peot ke huhu


@diyana
ooo mungkin jugak kan diyana...ok ok


@shafida
ha fida smpai telong? hany xtelong pun, tp memang rasa sakitnya brpanjangan kan...


@nafisa
erkkkk ye eh kak? ummm ok nanti sy cek...

Lagenda said...

Setok karrong biasa jadi pada mak masa mak mengandung dulu.

Kata doktor, jd mcm tu sbb badan kita kurang kalsium

mzhany said...

mak,mcm tu eh...ummm ok ok hany nak kena check la nih.riso gak, sekali kena serang adoiiii, mau nye nak patah katil sebab sakit sgt...

Murni said...

kalu settok lagi...masa tgh settok tu kaki akan menrengkok...masa tgh2 settok tu mintak la mz tolak tapak kaki ani ke dalam(ke arah badan ani...insyaAllah akan ok..nani selalu kena cmtu...n nani guna cara tu la...alhamdulillah ok

Norhafiza said...

No pun sll kene time peknen..jmp doc dia ckp yg sma...kurg kalsium...cara nak atasi sama cam murni ajo..No dh try..klo tak de MZ cuba hany tarik hujung jari ke arah hany atau tekan tumit ke dinding sambil jari2 kaki ke arah hany...

mzhany said...

@murni
nani mu tahu dok aku wak ganer? ahahah masa settok akrrong tuh ani bangun cepat2 berdiri atas lantai.heheh terus ok.tp sengsara owh nak bgn uuu


@no
ok no tengkiu. umm kena tambah kalsium nih...