Ini Wilayah Hijau: Darjat


14 April 2010

Darjat



Korang ingat tak lagu DARJAT, nyanyian A to Z tuh? ok nih, hany paste kan lirik, untuk mengingatkan korang kembali...

Beza antara kita
Rupa darjat dan harta
Sudikah kau terima


yang seterusnya search la sendirik eh...hany ade cite masa kecik dulu, berkaitan darjat jugaklaaa...masa hany darjah 5,6 kot kalau tak silap...hany selalu ikot mak hany g keje kat pasar payang tuh...alaa kategori budak budak lagik kan...hany selalu la turun gerai jual majalh2 tuh, idokle hany berminat dgn mangga ker, urtv ker kan, tapi adalah buku doraemon...kan ade buku doraemon tuh...


pastu, selalu la nampak sorang budak pompuan nih, pakaian dia kemas laa, muka pon selalu berbedak...bak kata org org tua, siap la budak nih...faham la...ala siap tuh macam kemas, di susun rapi rambut nye...xla selekeh macam hany...hahaha 


budak tuh anak tauke restoren kat pasar payang tuh. restoren bapak dia besooo, lake view lagik...memang sangat laku la. anak dia lak xde geng maka berkawan la ngn hany. kitorg selalu la baca buku doremon tu same same, g tengok air same same...mak hany pon mmg xkesah la kan, budak budak berkawan...janji ko jangan nak mencurik ker, g main jauh kan...


agaknya mak dia nih terpandang la hany tengah baca buku sama sama kan...esoknya tuh, dia tak datang dah...hany ni nunggu laa...owh ya, hany ikot mak hany time weekend je yer...saya bersekolah jugak dulu bukan tak sekolah...oklahh maybe dia tak datang , tak ikot mak dia kan...lepas hari tuh langsung dia tak datang dah....hany tak de r rasa ape2, ye r budak lg mane ade heartfeeling nih, cume borink takder geng.


sekali, pekerja bapak dia terjumpa mak hany, mak pon tanya la...pekerja tuh macam nak cakap xnak cakap jer, akhirnya tahulah kitorg...mak budak tuh tak bagi dia kawan dengan hany, tak belajar, asyik main jer katanya lagi kitorg nih tak macam dorang...ok fine...sedey mak hany dengar, tak pe lah...tak kesah la kan...


last kitorg dengar and tahu, ni pon pekerja dia bagitahu, mak dia hantar dia ke mana tah...and result upsr i dgn anak dia pon lebey kureng jer...see, i yang banyak main pon tahu belajar ok...pandai pandai la bahagi masa. tapi seyes, budak tuh baek, dia tak berlagak pon...hany masih terngiang ngiang dia pakai gaun kaler kuning lembut...eiii sweet la budak tuh...


pastu lah, 1citer lagik,
masa hany sebelom PMR, hany ade buat part time ngn ayah angkat, keje kedai makan. amek order angkat minuman. hany kawan dgn sorang budak laki nih, dia tolong pakcik dia meniaga roti canai. kitorg petang2 selalu lepak sebelom balek, time tak de org kan..sembang2 biase jer...


bdk ni blajo sekolah agama, hany ni belajar sek men biasa...and bukan sekolah ranking tinggi pon masa tuh. pakcik dia nih ok je, tahu kitorg brkawan, bdk ni lak selalu je ajar perkataan perkataan arab kt hany...and 1day, kitorg pon tak perasan...mak dia ada datang ke kedai pakcik dia, maybe mak dia nampak kot...


lepas kejadian tuh, dia dah tak tolong pakcik dia. pakcik dia ada cerita kat hany, mak dia tak bagi kawan dgn hany. nanti jadi bodoh, sebab hany sekolah biase jer, anak dia kan sekolah agama...ok fine...what da he** kan...ok fine i redho je la...


takpe, i masuk universiti gak wlaupon sekolah kebangsaan biasa jer, bile hany tnaya pakcik dia lagik, pakcik dia diam je...tak bagitahu ke mana dia sekarang...tak pelah, mungkin anak makcik tuh dah ke Al-Azhar kot..ameen...


pleaseeee la, jangan la nak beza beza kan darjat mcm ni, yang efek nnya nnti budak tuh, seb baek i ni pandai lagik bergaul dgn orang...kalau jadi rendah diri sepanjang hidup camner?

Komen
0 Komen

No comments: