Ini Wilayah Hijau: TNB


11 April 2010

TNB



Tengkiu TNB ;)


TNB stand for Tenaga Nasional Berhad, yer korang tak jakun kan...mesti semua tahu kan. dan sudah semestinya semua tahu apakah services TNB pada kita kan...tak perlu hany bebel banyak la kan pasal TNB punye perkhidmatan.


ini entry mahu cerita pasal letrik umah kami hari nih. dari pagi hany tak online coz pepagi lagik dah kuor mencari barang barang keperluan...lauk pauk seme bagai. carik punyer carik, beli punye beli...pulang la kami ke sarang kami...tengok jam dah kul 3lebih...setel barang2 dulu, solat time...maka duduk lah daku mengadap laptop...sambil mata sekali sekala menjeling tibi...


terus bukak blog, elok je nak tengok komen, plup... screen tetibe kelam. ahhhh sengal punyer laptop, bateri weak tanda sign langsung, kasikla amaran kan, "weh, bateri kong kasi cucuklaa chager" ha kan senang camtuh...elok je hany sambung charger, tetibe main suis (ye ke suis namanye), berbunyik...creeettt creeettt mcm cengkerik...fuhhh terus off semuanya yang tersambung...yang ter on.takot weihhh risoooo...


pastu, try on lagik, kali nih siap dengan bau hangit lagik. terus panggil my HERO, bagitahu...blablablabla...my HERO pon kol laa 15454, blablabla dia amek segala info bagai kan..alamat, apa yang rusak...pastu teetttt my HERO end call. pastu tetibe my HERO cakap, eh knape dia tak amek phone number.kalau tak jompa umah camne?


setengah jam berlalu, ayyooo tiada apa yang berlaku, return call pon tak der...maka si isteri nih pon start laaa, pompuan kan, keluar laa dari mulut dia nih macam bertih goreng tuh...pok pet pok pet...

"B, cepatlaa kol balek, panas niii"
"B, kalau sampai malam camne, panas tuh nok tidoo"
"B, camne lauk pauk baru beli, kan busuk lak nnti"

haha, hamek ko macam2 keluar...tapi my HERO tetap cool...

"sabo la, baru setengoh jam, dia nak carik org bukan senang, hari ahad ni"

see, see, cool kan...dia menjawab ngn hany dengan loghat kelate yer, tu hany dah translate kan...memang tak penyabor isteri dia nih. tunggu la dengan saboo, kitorg duk luar rumah, depan grill tuh...melepak, amek angin...issshh berangin je hati nih...pastu hany pon naek la solat asar...


siap je solat, orang TNB pon datang, tengah repair dah kat bawah....woooo pantas jugak kan...rasanya less than 1hour dia dah sampai...hurmmm gud gud.dia siapkan kerja dia dalam 15min ++ gak laa...katanya seb baek cepat report, kalau di biarkan maybe semua barang elektrik akan rosak sebab pengontrol arus letrik dah rosak, so akan berlebihan laaa daripada yang sepatutnya...fuhh Alhamdulillah...


my HERO pon perli la kan...tak saboo sangat...hahaha kan dah kena.


ini lah yang terbakar tadi...eh silap ni yang dah baru nih...
siap keluar api lagik...ni baru punyer nih.


Komen
2 Komen

2 comments:

cik daisy said...

sib baik x lama. dah ler musim panas skrg nih. kene charge pape x hany?

suamihanyisterizuki said...

Alhamdulillah, xdok ape ape caj. memang cover by tnb. umah kt kampong siap berasap lagik...dlm 30min dorg sampai n still foc...