Ini Wilayah Hijau: Turun sebanyak 9.4


13 April 2010

Turun sebanyak 9.4





Yer, saya turun sebanyak 9.4 kg...beshhh woooo, cik ijo sila jangan jelesh yer...


kah kah kah...memang kamoo tak perlu jelesh pon cik ijo oiii, ni bukanla cite penurunan berat badan ku... itu semua auta yer...kalau turun sebanyak tuh, dan dan hany snap pix angka kat penimbang, pastu snap gambar setiap 2 minit upload kt sini...hahaha


okayla, sebenarnya ni penurunan sukatan kencing manis bapak hany...Alhamdulillah...syukur sesangat...2weeks a go, pergi klenek (ni sebutan mak hany), mak datok ko...15 catatan di penguji kencing manis tuh, eh sebenarnya ape unit untuk sukatan kencing manis? sowii lah hany tak tau ler....alaa uji yang titik darah tuh, pastu nnti kuarla angka dia tuh...almaklom la bukan budak medic kan...


2minggu lepas,
bapak hany xleh jalan, tipuuu la, buleh jalan, tapi setiap kali jejak tapak kaki, macam nak terjatuh balek...sedih giloss laaa....waktu tu hari jumaat, hany amek time off terus bawak bapak hany g klenek...doktor mengucap cakap tinggi sangat 15 tuh (kawan hany yg nurse cakap xla tinggi 15 tuh), memangla naek sebab seminggu bapak hany stop makan ubat...ha hamek ko naik mencanak canak...doctor terus inject, bagi ubat bagai...


malam ni, kitorg pergi lagik utk check laa...and at da same time, sbb kaki ayah hany asyik lenguh jer...cek cek tekanan darah tinggi plak...hadoiiii, tapi tak la tinggi sangat...cam biasa doc bagi ubat laaa...pastu bley lak ubat kencing manis kt klenek dia expired and stok ubat tak sampai lagik...huuuu kena g carik kt farmasi lak...ayyyoooo...sekara bacaan kt penguji kencing manis tuh menunjukkan 5.6 (unit tak tahu)... mak hany tanya la doktor..


Mak : doh molek ah 5.6 (sebutan enam mak hany nang) tu doktor? --> loghat ganu ni
Doktor : Molek Molek (sambil cuba guna loghat ganu gak)


hany sengeh je ngn doktor tuh, tak pe la doc, janji mu pahang...hahaha sempoiiiii....


sambil tunggu giliran ayah hany kan, tetibe teringat masa hany kecik2 dulu, umah hany selalu di landa banjir, time nak g skolah kan, bapak hany dokong hany yang besor nih, sebab tak nak kain sekolah anak dia basah...kasut sekolah basah...padahal masa tuh boleh jer, mengharung banjir then nanti dah sampai kt kawasan xde air, pakai kain and kasut...tapi takkkk bapak hany sanggup dokong hany...


sepupu hany selalu ejek hany manja sebab itu pon nak suruh bapak dokong...bior r, ko jeles kan, dulu dulu zaman budak2 cakap camni laaa...tapi now nih, ummm sedey tengok bapak hany, tapi Alhamdulillah...hany masih berpeluang untuk jaga mereka berdua..InsyaAllah...akan hany jaga mereka sehingga ke hujung nyawa nya...

mek sayang pok nge mok....

Komen
4 Komen

4 comments:

Nani # said...

tajuk mmg memberikan impak yg besar..
tros cepat2 ambo klik entri ni td, hahaha

tp penurunan dlm paras kencing manis adlh sesuatu yg perlu di syukuri, aminn ..
moga ayoh hany sihak blako deh.gagaga
btol ke aku ckp tu? ;p

Ain said...

kenangan masa kecik paling bernilai kan....

kalau la dapat diulang balik....

suamihanyisterizuki said...

Cik ijo: waaa, gud gud praktis awal2 yer...ameen mekasey

Ain: yup, betol tuh, now nih hanya kenangan dan semoga kita dapat terus ingati kenangan manis itu...

So Close 2213 said...

terharu baca cite hany, tula mana2 yg masih ada tu kena jaga kan betul2..wlu xsama mcm depa jaga kita masa kecik2 dulu..sungguh beso pengorbananmu oh ayah & ibu..(hehehe tangkap syahdu lek)