Ini Wilayah Hijau: Kelebihan melakukan seks


28 April 2010

Kelebihan melakukan seks




owhh sesuai ke tajuknya nih....ni email hany terima, hurmmm bukak nak lucah yer, sekadar ingin kongsikan bersama kengkawan...



Selama ini kebanyakan orang-orang hanya mengetahui dalam melakukan hubungan seks yang didapat hanyalah kepuasan yang berupa orgasme yang diraih oleh pasangan yang melakukannya. Tetapi sebenarnya selain itu, ada kegunaan lain yang bisa didapatkan dengan melakukan hubungan seks, yang akan membuat Anda tidak punya alasan lagi untuk malas melakukannya.
 

Kegunaannya itu seperti:
 

1. Mengurangi resiko disfungsi ereksi
Penelitian terkini menunjukkan lelaki yang rutin berhubungan seks dapat mengurangi resiko berkembangnya disfungsi ereksi. Penelitian selama 5 tahun yang dipublikasikan American Journal of Medicine, menganalisa 989 lelaki Finlandia dengan umur 55-75 tahun. Ditemukan lelaki yang berhubungan seks sekali dalam seminggu punya resiko dua kali lebih besar menderita disfungsi ereksi dibandingkan dengan para lelaki yang terlibat dalam aktivitas yang membuat tubuh panas ini selama 3 kali dalam seminggu.
 

2. Mengurangi berat badan
Lupakan berkeringat di gym, seks membuat semua kelompok otot tubuh bekerja. Ini merupakan latihan cardio-vascular yang bagus dan akan membantu Anda membakar 300 kalori dalam satu jamnya.
 

3. Melepaskan stres
Dengan mendapatkan kepuasan dari hubungan seks dapat membantu menghilangkan beban dari hari yang berat dengan meningkatkan tingkat cuddle chemical oxytocin, yang mana dapat membangkitkan perasaan kehangatan dan rileks.
 

4. Meningkatkan prestasi
Atlet wanita yang melakukan seks pada malam sebelum berlomba pada keesokan harinya, menurut penelitian oleh Norwegian University of Sport. Para peneliti mengklaim atlet wanita itu akan merasa lebih percaya diri dan lebih rileks dari biasanya.
 

5. Awet muda
Tingkatkan penampilan Anda dengan hubungan seks yang memuaskan. Seks akan membuat Anda selalu tampak dan merasa lebih muda, serta membuat rambut menjadi lebih berkilau dan kulit menjadi lebih cerah. Semua ini karena bertambahnya estrogen dan hormon lainnya.
 

6. Meringankan rasa sakit
Sakit kepala? Lupakan obat penghilang rasa sakit dan minum alkohol, karena perasaan nyaman ketika endorphin dilepaskan selama hubungan seks dapat membantu mengurangi rasa sakit.
 

7. Mengatasi depresi
Kepuasan dan hormon yang dihasilkan juga dapat mengurangi depresi dan kegelisahan.
 

8. Meningkatkan kekebalan
Melakukan seks dua kali dalam seminggu dapat membuat Anda terhindar dari pilek dan flu, menurut penelitian di New Scientist. Hal ini dikarenakan, hubungan seks dapat meningkatkan lgA, lapisan pertahanan pertama dari sistem kekebalan.
 

9. Mempercepat pemulihan kondisi badan
Dengan berusaha keras untuk meraih bagian tubuh seperti perut dan bagian dalam paha dalam beberapa sesi hubungan seks dalam seminggu, akan membantu memacu badan Anda kembali ke kondisi fit.
 

10. Hidup lebih lama
Para lelaki dan wanita yang berhubungan seks 3 kali dalam seminggu akan mengurangi resiko mereka terkena serangan jantung atau stroke, menurut penelitian University of Bristol. Karena itu Anda akan menjadi lebih sehat.




Komen
10 Komen

10 comments:

stingray said...

that's why i love sex

satonaka a.k.a ajak said...

aku dah cakap dh kat awek aku..dia x caya..hahahhahahahahahhahahah..

pasni kalau ade isi borang apa2

Sex: 3 kali seminggu..

jangan jawab lelaki atau pompuan..hahhahahha

suamihanyisterizuki said...

stingray: ;)

ajak:hahahaha sengal tak agak...

Aril said...

yg no 2 tu agak musykil.....

yg bekerja keras biasa lelaki.... heheheheehe

Mrs. Amie said...

Itu kalau lelaki yg bekerja keraslah kan.. kalau pompuan yg bekerja keras.. sex is symbolic.. mcm2 cara ada! hahaha.. good one Hany! But sex tak boleh paksa2... dr nak redakan stress, nnt jadi stress plak.. hiks!

JayHemSem said...

Seks kilat pulak camner??hahaha..

suamihanyisterizuki said...

Aril: xtau nak jawab...;)

amie:stuju dgn amie, xley paksa paksa kan...

jay: ko sengal nak kilat kilat pulak....

nARd eLainY said...

erk...topik pe nih..budak kecik nie tak reti nak mencelah..tapi nak mnyibuk gakk..erk..

suamihanyisterizuki said...

hahhaa, info nadia info...akan sampai masa awak nnti

~aSFaLiZa~ said...

patut la aku nmpk muda...