Ini Wilayah Hijau: Menguji Tahap kepantasan Blog Anda


07 April 2010

Menguji Tahap kepantasan Blog Anda






Kebanyakkan blogger yang pro atau amatur terlalu ghairah nak cantikkan blog dengan pelbagai widget side bar seperti jam dan lain-lain lagi. Tanpa korang sedari web page anda atau blog anda lambat loading

Benda ini penting untuk tidak menyengalkan pengunjung datang ke blog anda dan
membuatkan pengunjung jadi malas nak jenguk blog korang kalau lambat loading dan keluar memacam advertising tanpa bayaran kepada anda, hasil dari widget-widget anda.

Disini aku nak kongsi sikit menguji keberatan blog atau web page anda. Seeloknya
Korang cubalah dan tunggu keputusan dengan tabah... Mudah jer nak gunakannya, cuma masukkan alamat blog atau web page dan tekan button check.

Kalau saiz blog tu melebihi 150 kb, cuba la usaha untuk kecilkannya. Kasi buang aje widget2 yang kurang manfaatnya tu. Seperti jam, kalendar, animasi, dan sebagainyala. Dan paling penting jumlah posting yang dipaparkan tidak melebihi 7. Ok jom uji test..






Komen
5 Komen

5 comments:

suamihanyisterizuki said...

yer la...

rohani punyer keje la tuh, habishhh mohamad zuki buatla maintenance, cleanup ke ape ker...

kate blog berdua thihihihi.. ;)

dd dudu said...

thanx for d info!

alaa dd nye size 172.03 KB
tp sayang nak buang mana2 widget,wawaaaawaa

suamihanyisterizuki said...

waa besh ar tuh 17 jugak kt depan, hany kena buang banyak benda nih...hehehe

Nani # said...

aku 118 kb je, senang nak masuk, senang nak kuo..hehe

cik daisy said...

hehe.. gud info, mz! aku pun x suke nk masuk blog yg terlampau byk widget, pastu slow nk full load. blogku mmg minimizekan menda2 widget yg over.. huhu!