Ini Wilayah Hijau: Daging Buku versi Hany


29 November 2010

Daging Buku versi Hany

Ingat lagi tak, hany pernah buat entri pasal Daging Buku…hehehe yang mana bukanlah pesaing Muka Buku yer…


Resepi nih,
hany belajar dari mak mertua hany bersama tok mertua hany…heheh tengok siap 2orang mertua yang ajarkan ok…spesel gituh ;) Hany mula rasa daging buku ni masa majlis sambut menantu, masa tuh first time makan…fuhhh terus jatuh chinta….beshhhhh…..


mariii kita tengok resipi nya….ni versi hany tau…versi orang lain maybe lain yer…


Bahan Bahan:
1) Daging (direbus dan pastikan sudah empuk)
2) Rempah Kerutuk
3) Bawang merah, bawang putih, halia (di blend yer)
4) Nisan/gula melaka tuh
5) Kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga
6) Santan


Cara Buatnya:

1) Panaskan minyak…pastuh masukkan item no5 diatas

271120104038
goreng sehingga mengeluarkan bau….


2) Masukkan item no3. bahan2 yang telah di blend. ok macam hany, hany buat tak pedas, dan hany hanya gunakan sedikit cili boh. korang boleh jugak gunakan cili kering dan bled bersama sama bawang besar, bawang putih dan halia tadi. ikut citarasa korang utk tahap kepedasan

271120104040 blend with my sambal maker ;)


3) pastuh masukkan rempah kerutuk…rempah ni pun mak mertua belikan masa balek kelantan hari tuh….

271120104043

4) Masukkan Nisan@gula melaka, pastuh masukkan garam secukup rasa.hany tambah jugak asam gelugur/asam keping…

page_thumb3


5)  Masukkan daging yang telah direbus dan dah empuk yer…

271120104039
Buat sikit jer, cukupla untuk 2orang kan….


6) Lepas tuh, masukkan santan….

271120104042

271120104044

tahap kecairan atau kepekatan ikut suka korang….macam hany, hany buat pekat sebab hany suka bila rempah rempah tuh melekat pada daging…so hany biarkan masakan ni diatas dapur dengan api yang slow….sambil sambil tuh, kacau kacau la jugak yer…untuk mengelakkan kering dibahagian bawah….


and taraaaaa….


271120104048


Siapppp….


**ok kalau rasa nak cuba tuh bolehla…;), pastuh ejas ikut citarasa korang…nyum nyum…**
Komen
8 Komen

8 comments:

cik daisy said...

bole lar cuba resepi ni nnt.. nyam2. cam terbau2 lak.. hehehe!

rATu kEBaYA said...

wah ada resepi sekali ye.. mesti cuba..

Nafisa81 said...

wahh...masakan org negari mane ni?

MiSzfieLah said...

sedap gile ok gambar tu... tlg jual rempah kerutup tu bole? hahahaha

Norhafiza said...

sedapnye hany...lapo pla la rase hihi

ardinihumaira said...

wow... nak sikit :D

mzhany said...

@kak d, heheh cube kakd jgn tka cube....


@aishah...heheh bolehhh aishah kan rajin memasak..hehehe ni simple dimple nye resepi jer nih..


@Nafisa, ummm org kelantan....


@filah, bolehhh jer...nnti balek kelate beli byk2...


@no, hehehe meh amek meh...


@dni, meh dni meh...

dayakhs said...

hohoho...patut la aku dok pk2..nape aku tk tau resepi kelantan neh..rupe2nyer resepi daging kerutuk..ape raa...huhuhu..penat otak pk..huk..huk..huk

p/s:ni menu peberet cik abe..wohooo..