Ini Wilayah Hijau: 100 untuk jerang air


27 January 2011

100 untuk jerang air

Dah lama tak hapdet pasal dapur elektrik a.k.a electric stove. ohooo…adakah sebab dah lama tak masak? owhh tidak. hehehe sebab macam dah tunjuk je pasal dapur nih ;)


Sekarang ni,
hany guna periuk owh nak jerang air. ahaha tak beli lagik pemanas air tuh, ala cerek tuh. before ni kitorang guna yang auto tuh, sebab bahagian dalam macam dah berkarat, maka kitorang stop guna.


untuk jerang air,
kena guna function suhu, then macam biasa la guna je 100 darjah celcius.

230120114526selalu guna yang sebelah kiri untuk jerang air


230120114524 tukar ke function TEMP (yang bahagian tengah tuh), suhu paling tinggi 220. huhuhu…tinggi tuh.



Sebelah kanan pulak,
memang hany selalu guna untuk masak lauk pauk, goreng menggoreng nih. hany selalu guna function WATT. dan selalu nya hany gunakan 700W sahaja. kiranya tak terlalu kuat la.


Sebelah kiri ada sehingga 1500W, dan boleh kurangkan 1500, 1000, 500. 500 adalah yang paling rendah. Yang sebelah kanan pulak, ada sehingga 1000. dan boleh dikurangkan kepada 1000, 900, 800, 700, 500.


230120114525


230120114523 untuk goreng selalu guna 700.


230120114522 kuali untuk menggoreng tu didatangkan bersama dapur nih.



dari segi penggunaan elektrik, normal rate la. bila letrik bulanan hany pun paling tinggi RM30. normal la kan. masak dengan kadar biasa, tidak kurang dan tidak kerap.


tapi, kena guna periuk, kuali yang flat la kat bawah. kalau betol betol nak guna untuk electric stove, memang mahal harganya. tapi macam hany, beli kuali kecik untuk goreng telur, yang giant punye jer. elok je eh. janji boleh digunakan untuk masak kan.


kalau korang yang ada plan nak beli electric stove nih, hany recommend KITCHMATE nye brand.hohoho besh woo brand nih…


**hany ada je dapur gas biasa, tong gas pun ade. tp since dah start gune dapur letrik, so dapur n tong gas tu, jadi simpanan dulu. mana tahu nanti nanti akan digunakan**
Komen
12 Komen

12 comments:

ch@ said...

still guna cara kampung lagi. dapur dan gas. kalau dapat satu syok gak, boleh blaja drpd hany.

apak cikidong said...

tong gas u kalo tanak leh waqaf kat apak hihihihihi..

hany, pasni kuali dan periuk tu letak la lauk2 plak.. kalo masak air je level apak ni... lariii!!!!! jangan marah! ahahaha

SHAFIDA said...

nak tanye regenya hany....aritu pi giant...dia ada tarik-tarik tangan saya tengok dapur elektrik tue...lupa plk jenama ape..ti bukn yg hany punya tue...tkt pl nk beli..org kata kalau dia jual mcmtu, main tarik2 tangan ala2 memujuk tu...harga memng dh up gila2...xtahulaa..

Nafisa81 said...

maknanya takleh la pakai kuali yg melengkung bawah tu kan...sure periuk dan kuali umah hany berkilat kan...sbb electric stove ni takde jelaga..

Norhafiza said...

bestnye hany dh guna dapo tuh..No still ngan yg kace tu..lambat lagi la kot nak tuka sebab elok sangat lagi..nnt kang banyak citte la tukang sponser tuh hehe..tp ada simpan niat gak nak cekau 1 hihi..

haniazrina83 said...

menarik la plak...
tp dapur gas skang ok lg...
takpe nanti da rosak bole la consider beli dapur cam ko...kikikik...
ingatkan kena pakai periuk mahal je masak atas tu...kalo cap giant pon boleh, ini suda bagus...yihaaa!!

Diyana said...

penah pakai satu tika dl.pastu bungkus.pakai cara kampung balik bak kata cha..hehe.

mzhany said...

@cha
a'ah dapur n gas dulu kini dan selamanya ;)


@apak
ahahah xleh wakaf kt apak, apak kan br beli kan...hehehe alaa time nk amek gmbr ni tgh masak air, cmner...


@fida
umm xsure jugak la. tp kalau giant kt area hany ni sugawa. sugawa pun glemer gak.


@nafisa
a'ah xleh guna yg melengkung tuh. huhu bontot nya tetap kotor gak hehehe


@no
hehehe nnti bila nk tunaikan niat tuh, no try tgk brand kichtmate yer...superbbb!


@pokok
ahaha, weh aku xmmpu owh nk beli periuk yg khas utk dapur ni, mahal wehhhh...


@diyana
hehehe a'ah selalunya org lagi selesa dgn dapur gas, sbb nk gak merasa api yg kuor tuh...

amir said...

hany..saya student universiti..saya mmg cadang nak beli dapur elektrik ni sbb saya nak berjimat...ye la sbb kadang2 mlm2 tu rasa lapar...boleh gak masak telur ke then makan ngan nasi..dari beli makanan ringan yg tak mengenyangkan tu..watpe kan..mahal pon mahal..so saya cadang nak beli dapur elektrik..gugel punya gugel terjumpa lah artikel ni..saya nak tanya berapa harga dapur elektrik yg single punya? maksudnya dapur dia ada satu jer, cam hani ni punya ada 2 kan..saya nak yg paling murah punya..saya nak yg single dapur punya sbb saya nak masak simple2 jer..cam telor goreng ker..cucur udang...kalau mlam2 lapar nak makan kan...lagipun saya masak utk saya sorang jer..lg satu saya nak tanya ni..klu saya masak dlm bilik pun takde masalah kan? sbb saya duduk sorang2 jer dlm bilik ni..harap hany dpt membantu..

mzhany said...

hai amir,
owwhh student eh..umm ok nanti akak buat entri yer utk amir, psl electric stove nih...sabo yer...

Amir said...

Thanks kak :) Hehe...

mzhany said...

Amir, dah buat entri untuk soalan amir kat sini yer, link kt bawah nih:


http://www.mzhany.com/2011/02/pertanyaan-dari-amir.html