Ini Wilayah Hijau: Permintaan isteri bila balik Kelantan nanti


28 January 2011

Permintaan isteri bila balik Kelantan nanti




Semalam petang,
hany balik dari opis, terus kuarkan bahan bahan nak masak bihun goreng. tak larat nak masak benda lain…ahahaha alasan perlu ada.;)


MZ pun sampai la, +-kul6.30,
sambil goreng bihun, heheh baru nak goreng…dari kul5.45 tadik. yerlah kan goreng kopok keping la, goreng ayam la…bihun last laa. pastu panggil MZ…chewaahhhh dengan nada manja tuh…ahahah manja ker!


“b….kelik kelate kekgi, kite g jalan jalan nok?”

“nok g mano”

“kite g pata buleh?dekat dok pata dengan umoh?”

“dekat jah…umm kite g kalang kubor la”


waaaaa, betol ke nih, dah itu MZ cakap kan. jangan janji tinggal janji. isteri ajak g pantai je pun…dia ajak g pengkalan kubor pulok. ok jer…boleh shopping kan;)


sebenarnya kan,
hany ni nama je suami orang kelantan. hehehe…selalunya hany balek kelantan kan, tak pernah pergi mana mana. balek rumah mak mertua, pastu pergi rumah sedara sedara…itu jer la rutin nye.


Pasar siti Khadijah, tak pernah, pengkalan kubor, tak pernah, wakaf che yeh, seb baek pernah…hehehehe….


sebenarnya,
2tempat hany nak pergi balek nanti,


1) pasar wakaf baru,
nak beli tudung…murah murah ooo kat sini. pastu nak beli tudung lagik, pastuh tudung lagik.ahahhaa giler!!!


2) nak g pantai,
ntah apa ke nama pantai tah area wakaf bharu tuh. padahal Terengganu, pantai sampai tak ada daya nak berjalan kan, nak jugak pergi pantai kat Kelantan. huhuu saja jer nak jenjalan kan…


tapi kan,
logikla tak pernah jalan jalan ke mana mana, sebabnya:

1) MZ kalau dah balek cuti ke Kelantan, masa orang tengah cuti, for sure jalan jemmm, so malas la nak keluar g mana2 kan.


2) kalau balik kampong, cuti berapa hari jer. ahahaha kata Terengganu Kelantan, kalau cuti mesti kena balik dua dua negeri. baru adil. dua dua belah mak ayah ada lagi. kan kecik ati plak kan tak balik. so, cuti 1week pun, masih tak cukup. nak kena bahagi 2. penat tok sah cakap la kan…


3) memang MZ malas nak jenjalan jenjalan nih. ahahaha titik. takleh cakap ape la kan.


**percaya tak, sebenarnya hany bercakap dengan MZ kat rumah, bukan loghat GANU mahupun loghat KELATE, tetapi adalah cakap luar. ahaha macam orang KL, Selangor nih…gila berlagak kan…tapi itulah hakikatnya ;) tapi adalah selit2 kelate ngan ganu.huhuhu**
Komen
13 Komen

13 comments:

Nafisa81 said...

beli tudung bebanyak..pastu boleh buat GA..sure akak masuk sbb nak tudung free..

~dYaHaHa~ said...

salam..result GA da kuar ke sis?

Lagenda said...

sesekali apa salahnya manjakan isteri dengan penuhi permintaan isteri tu.

Makin sayang isteri tu nanti

munna said...

sengih sorang kak munna baca dialog kat atas tu... mesti teringat cara cik abang cakap dgn family dia macam tu...kak munna pun dah plan nak balik kelantan cuti sekolah nanti.. konvoi nak bawa family kakak munna.. dah plan nak gi penkalan kubor, rantau panjang, pcb malam pergi wakaf che yeh...

Hanis MY said...

besnyaaaa nak itott g pantai... selamat bercuti n jalan2 dgn hubby...

mamaaizara said...

xbalik trgganu ke hany?..azi mgkin xbalik...

ardinihumaira said...

yeay akak balik kelatey.. copim kat dni etep hehe

Norhafiza said...

jalan hany jangan tak jalan hehe..

No plak cakak trg ngan Abang..sampaikan orang kata Abang orang trg lak..No kata trg celop hahaha..

Salbiah bt Karim said...

sama la kite hany, sorang ganu sorang kedah, masing2 ckp kl

nisa said...

saya kalu g kelate suko g rantau panjang..sopping kt sana sonok..ada satu baju tu kalu kt tempat saya 4o hengget..tp masa g kelate 20 hengget jer..terus rembat 2..rugi kalu beli tempat saya..hehe

mzhany said...

@nafisa
hehe insyaALLAH....;)


@dyahaha
eh dah keluar lah...


@mak
huhu betol2 setujuuu sgt ;) heheh kalau bab shoping tu cepat je kan


@munna
kak munna, waaa sronok nye kalau ramai2 mcm tu jenjalan kan. shoping sakan la nanti ni ;)


@hana
huhu jom hana jom g pata. hehehe terima kasih...


@azie
hany balek ganu dan kelate. hehe kena balek dua dua umah.


@no
ahaha bagus la tu berjaya meng Ganu kan cik abang no tuh ;)


@salbiah
ahaha tu le supaya adil kan, ckp je standard huhuhu


@nisa
ye ke. jauh tu beza kan. hany geram dgn tudung...oooiiii buleh gile la ;) murah kan kt sana...

suzzsuzie said...

kalau dah menghala ke wakaf baru pergi je la Pantai Sri tujuh...tp biasa je kat situ..then pergi la Pengkalan Kubur...rantau panjang ke cuma beli time cuti ni mahal la sikit

mzhany said...

ha tu la kan kaksue, time cuti ni harus la harga berapi kan