Ini Wilayah Hijau: Lagik 4 hari sebelom menjengah Pulau Duyong


30 January 2011

Lagik 4 hari sebelom menjengah Pulau Duyong




Ha, nak bagitahu jugak hany ni berasal dari Pulau Duyong, Kuala Terengganu, Terengganu. Anak jati ganu ni weh.


Last hany balek kampung adalah pada raya haji tahun lepas. umm bagi hany agak lama la kan tak balek kampung nih. dan sempena cuti raya cina nih, hany ngan mz macam orang lain la, amek peluang cuti lama ni untuk balek kampong.


hany bergerak ke Pulau Duyong, hari Khamis InsyaALLAH. sebab MZ tak dapat cuti 3hari sebelom chinese new year tuh kan. so tak pe lah, kitorang amek cuti selepas raya cina. yer 4hari je tak cukup owhhh, nak balek GANU dan KELATE ok…mana sempat.


163642_494183078598_299639378598_6109037_7109409_n Jeti di Duyong Kecil, Pulau Duyong ni betol betol mengadap Bandar Kuala Terengganu. inilah kawasan untuk parki boat nelayan juga bot penambang.


166653_496100858598_299639378598_6137934_895198_n Bandar Kuala Terengganu tidak banyak bangunan pencakar langit, so jangan terkejut yer. kenapa yer? tahukah anda Bandar Kuala Terengganu ni betol betol dekat muara sungai, kalau musim terngkujuh dengan angin kuat ribut bagai, ombak saling menghempas…amat tidak sesuai untuk didirikan bangunan pencakar langit yer…;)


163880_488375758598_299639378598_5989376_5494963_n Inilah jambatan Sultan Mahmud yang menghubungkan Pulau Duyong dengan dunia luar. ini kabus diwaktu pagi hari Jumaat ;) ahaha sila jangan percaya hari Jumaat, itu hanya tekaan tuan rumah.


Buat membe membe yang dirindui di Terengganu, korang kerja hari ni kan. Keje Molek! i balek ganu khamis nih, nak jumpa tak???


roger roger lah yer kalau nak jumpa ;)


**balek gnau nak makan bihun sup pasor payang, nk mkn kepok lekor, nak makan sotong celup tepung, nok makan nasi dagang, nok makan je lah kekdahnya ;)**
Komen
10 Komen

10 comments:

wida said...

boleh pergi pulau ker skrg?sbb kt trgnu 2-3 hari ni asyik hujan jer..angin pon kuat lagi.
sis, sy pon m'hitung hari ni balik kg..ngeh ngeh

mzhany said...

wida, kampong hany pulau duyong tuh, bukan macam pulau kapas, pulau peranginan yg betol2 tengah laut. ni pulau, kampong nelayan, berada diantara tanah daratan.hehee kompom boleh pergi pulau duyong tidak kira musim. kalau musim tengkujuh boleh naik kereta, kalau tak boleh je nak naik bot;)


tak sabo kan nk balek kampong.

wida said...

ish..sori2x, silap..cam ner lah sy boleh terbyg sis nak gi pulau redang. padahal terang2 tulis pulau duyung..hehe.
oo sis org pulau duyong yer..dekat jer lah.naik kete dah sampai..hehe
sy duduk wakaf mempelam:)

p@kcikLie said...

tak penah lagi ke mana2 pulau..kecuali penang n pangkor je...haa mesti bestkan jejalan cuti2 cmni..'orang' tak tahan panas..susahla nk jalan siang..selamat bercuti ya..

mzhany said...

@wida
ahaha xpe xpe, selalu mmg sebut pulau, akan direct igt pulau peranginan kan. oo wakaf pelam. hehehe statemate la kite nih...hihi suke suke...


@ciklie
sy xpernah ke pulau peranginan ciklie, even pulau kapas kat ganu tuh.huhuhu a'ah betol, kalau pulau, time panas memang bahang sgt...tp dah kg pulau sy ok je. tq ciklie

qasehraihan said...

kim salam org kg..

Miss Bluepinkiey said...

nak ikut!...sy cuti 9 hari skang..x tau nak wat ape..hehehehe..:D

mamaaizara said...

bestnya balik kg, mcm2 nk makan ye..
nak kopok ganu boley..

misyamissyou said...

huhuu..kak, hrp perjalanan akak n suami lancar la..tak tersekat..haihh..sy ni mcm xbalik je..hurm :(

mzhany said...

@Qaseh
hehhe InsyaALLAH


@miss
meh meh kite pakat g ganu meh;)


@azie
kalu nak kepok keping boleh hany belikan azie, tp kopok lekor tak janji sbb hany nak ke kelate dulu br balek kl...nnti hany emel k


@misya
terima kasih misya..InsyaALLAH ameen. eh misya bukan cuti jugak ker