Ini Wilayah Hijau: 1280 blue


12 January 2011

1280 blue

Petang ahad,
tiba tiba HP MZ kaku…tekan la ape key pun, yang keluar hanyalah warna putih di skrin…cis cis cis…kesian suami ku…Actually memang la MZ tengah plan nak beli HP baru, but not now. akhir bulan 2 insyaALLAH…tapi tup tup dah buat hal pulak sekarang…


so nak tak nak…terpaksa cari HP baru…


solat asar, terus berdesup ke GIANT KINRARA. sebab kat GIANT SERI KEMBANGAN tak banyak stall kecik kecik yang jual HP ni. kat KINRARA banyak stall kecik kecik tuh….


dan,
korang nak tahu tak…ahahaha setaip stall kitorang pergi MZ bertanya macam ni “boss, handphone harga BAWAH 100 ada?” setiap KEDAI ok…setiap KEDAI…soalan WAJIB….


sebabnya,
ye la kan, tiba tiba jer. walaupun dah plan nak tukar HP, tapi kena la beringat jugak kan…jangan ikut napsu…ikot poket…;) dan HP yang bawah RM100 ni adalah HP ke2, 2nd HP la…sebab MZ ada 2number…yang 1st HP tak beli lagik…ahahhaa tengah duk fikir nak beli HP aper tuh…biarkan MZ fikir…biar kan dia…


tengok punye tengok, pilih punyer pilih, finally, kitorang pilih NOKIA 1280

Nokia_1280


no no no, bukan FINK tu yer. buuuukannnnnn….hany pilih BIRU yer…sebab hijau takde ahahaha….memang ada FINK kaler tuh, tapi harusla direject oleh isteri kan…

Yer!!! betoL!!!
HP ni, adalah HP hitam putih…ahahaha kembali ke zaman silam weih…ahahaha gelak la kalau nak gelak pun…tarak kisah lo….

tapiiii,
keypad dia beshhhh. hany ngan MZ suker keypad dia…yeahhh
yang beshnyer:


1) HP ni ada kalendar HIJRAH
waaa HP hany yang lagiii latest dari 1280 nih pun takdok kalendar HIJRAH, ke HP korang pun ader? ahaa sowiii la jakun yer…sebab tak pernah jumpe…

090120114390 ha nampak tu safar…1432H, then ada tarikh masihi jugak


2) HP ni boleh buat autosend mesej.
alaa…macam kita buat kat belog, autopublish tu…ha macam tu la fungsi autosend nih….


page1

Dah siap siap taip mesej, kita boleh pilih SEND LATER, pastuh masukkan nombor penerima, pastuh define TARIKH, seterusnya tetapkan masa bila nak hantar, then bila kelik OK, dia akan send macam biasa…tapi dia akan masuk ke sent item, then bila tiba tarikh dan masa nya dia akan send la ke penerima, bila dah send tuh, dia akan paparkan mesej macam gambar atas ni… 1 timed msg expired.

berguna bila nak ucap besday seseorang, tapi sebab takot lupe set siap siap..hehehe….


pastuh, nak tunjuk gak…
bile set alarm clock kan, nanti selalunya akan keluar la ikon loceng kan kan kan…meh tengok ikon loceng 1280 ni…

090120114399 besar kan ikon dia..besar kan kan kan…


hany ngna MZ gelakkk je tengok ikon ni…kelakor owhhh…ok dah habish dah pasal 1280 ni. takpe la b, gune je dulu k…nanti kite ikot plan kite yer bila tiba masanya k….


**jangan percaya game dia tunjuk, dusta, mana ade sudoku pun**

Komen
9 Komen

9 comments:

noor said...

hany hp baru gitu....

Hanis MY said...

walaupun hitam putih ia bakal berjasa kat tuan dia nanti..wahh ok apa hp tu byk function best...

munna said...

tak kisahlah kalu takde function yg lain2 tu .. janji boleh call in & call out , buat sms jadilah..

fiq said...

wah... fon fiq xde pun autosend. best nyer =D

ch@ said...

mrABi ada satu hp mcm ni. agaknya ini hp bwh rm100 yg tercanggih. nokia 3310 dah takde ke? hahaaa.

misyamissyou said...

wah..maju gile dah nokia..w/pn style lame..betul ke kak bwh 100 ni? nak beli gak la..sbb de autosend ni..

ardinihumaira said...

dni suka hp hitam putih dari skrin kaler kak. rasa macam senak mata.. huhu.. tu pasal dni sayang hp lama.. guna sampai skang

Norhafiza said...

hitam putih pun kira ok pe..jnj boleh guna kan..Abang beli tepon made in china ala2 b.berry kunun tp 3g takleh guna hahahaha...sampai skang No ketawakan dia..

mzhany said...

@noor
heheh hp br yg tak canggih ;)


@hana
betol, janji bleh pakaai ;)


@munna
ha btol, mz ckp janji sms n call. itu penting


@fiq
ha, itu la yg akak suke tuh...sng nk wish besday...kan kan, tak perlu nk berjaga..ahaha


@cha
tu la cha, try gak cari 3310 tuh, tp xdok ler


@misya
a'ah harga nya RM90je misya...


@dni
heheh yg lama tu la yg jadi kenangan kan ;)


@no
a'ah no, janji buleh guna...kan kan kan