Ini Wilayah Hijau: Tutor versi Hany: Recent Comment di blog


25 January 2011

Tutor versi Hany: Recent Comment di blog



Rajin ko hany, asyik buat tutorial je kan. hehehe kali ni masih jugak permintaan dari Diela. hehe selagi boleh buat…daku tolong. bukan susah kok. sharing is caring what!


1) ok, macam biasa, pergi ke DASHBOARD > DESIGN > PAGE ELEMENT.

pastuh, ADD WIDGET, amek HTML.



2) ok, seterusnya copy code kat bawah nih, dan masukkan code kat bawah ni dalam box tadi tuh.


<script style=text/javascript src=http://www.freewebs.com/filer/blogger/rc1blogger.js ></script><script style=text/javascript >var a_rc=6;var m_rc=false;var n_rc=true;var o_rc=100;</script><script src=http://www.mzhany.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments ></script>↑ <span id=rcw-cr><a href=http://www.madtomatoe.com/recent-comments-widget-for-blogger/>Recent Comments Widget</a> by <a href=http://www.madtomatoe.com/ target=_blank title=blogger widgets>Blogger Widgets</a></span> <style type=text/css> .rcw-comments a {text-transform: capitalize;} .rcw-comments {border-bottom: 1px dotted; padding-top: 7px!important; padding-bottom: 7px!important;} #rcw-cr {font-family: Verdana,Tahoma;font-size:10px;} </style>



a_rc=6 –> 6 ni menunjukkan 6 komen yang akan dipaparkan pada blog kita.kalau nak sepuluh, ha gantikan je dengan 10


http://www.mzhany.com –> gantikan dengan url blog anda (kalau tak jadi, cuba cari feed utk comment blog anda)


border-bottom: 1px dotted –> perasan tak, antara satu komen dengan komen, ada dipisahkan dengan satu garis putih ………………… kan. ok 1PX tuh menankan ketebalan garis itu. bolehla try tukar dengan 2px ker, 3px ker.



3) Agak agak dah puas hati, SAVE…then view la blog anda.


owhh, widget ni hany amek di http://www.madtomatoe.com.



Selamat mencuba yer;)
Komen
8 Komen

8 comments:

wida said...

boleh try ni..tq

rATu kEBaYA said...

menarik ni

nisa said...

dh try n berjaya...time kasih banyak2..hehehe

shafida said...

bagusnta tutorial nih..tapi xder masa plk nak mmbelek benda2 tue.huhuhuhuhu...nak tanye gak kt hany...cuba pi blog ke 2 saya: shafida2.blogspot.com

xder tempat nk komen laa kat setiap entry tu...xleh nak pikir dah bakpo jadi gitu...huhuhuhu

mzhany said...

@wida
cubalah yer...hehehe simple je...


@aishah
hehe simple je aishah share ape yg boleh ;)


@nisa
yeayyy berjaya


@fida
nanti hany tolong tgk kan heheh mcm terer je ;)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

salam kenal...kakD dah folo sini...
boleh kakD copy paste..tq ya...

Diela Zaimi said...

hany cayang...
thanks bebanyak atas segala tunjuk ajar ni...nnt kalo kita jumpe me belanja makan ek...hehhee...
hany mmg powerla...lap u lah! ;)

mzhany said...

@kak d
ala amek je kak. tak kisah laa...ok kak d salam kenalan...


@diela
hohoho beshnye org nk blanje. takpe diela, ok je ini setkt hany mampu buat.huhu