Ini Wilayah Hijau: 2tahun bersama “P”


11 January 2011

2tahun bersama “P”

pejam celik pejam celik,

owhhh dah 2tahun rupenya hany bersama P…hehehe bukan scandal kok, P adalah lesen memandu P ok. and now hany dah dapat lesen bukan P…ahaha sengal….

 

 

images

 

 

Pengalaman sepanjang 2tahun bersama P:

 

1) Baru 1kali hany tekan hon pada pemandu lain…

~ini pun sebab masa kat trafic lite, org sepan hany tuh tertido kot, tak gerak gerak walaupun dah hijau. serius, rasa tak brani nak tekan hon masa tengah drive sebab tak tahu betol ke salah orang tu ke salah aku…ahahaha

 

 

2) Kereta sokmo mati

~ ahahaha, ni memang dah jadi asam garam masa hany drive. almaklom ler guna manual kan. setiap kali berhenti kat trafic lite, mesti mati la kete bila nak start jalan balik tuh…MALU? tak punnn tapi akan gabra sebab takot kena marah ngan orang belakang ;)

 

 

3) selalu kena hon

~ dek sebab kes nombor 2 kat atas tuh, maka, orang belakang selalu hon hany. kalau kena yang belakang tu jenis baek, maka ok je la…kena yang jenis tak sabar, hon bertalu talu laaa…

 

 

4) parking masih fail

~ masa mula mula bawak kete, hany selalu datang awal ke opis, sebabnya hany tak reti parking, jadi kalau sampai awal, takde kete, jadi hany berani la nak parking kan.kalau lambat harus kena parking yang ada kete kiri kanan….ahahha sekarang pun parking, mesti akan keluar masuk keluar masuk betulkan parking hehehe…

 

 

5) tak berani pergi tempat banyak kete dan sempit

~ masa mula mula bawak kete, tak berani owh g tempat byk ekte n sempit, nak nak JJ, sanggup tu parking kat luor semata mata takot bergesel ngan kete lain…hehehe sekarang tidak lagik;)

 

 

lesen p

 

 

Pastuh, cikgu yang ajar hany drive hari tu ada la bagi beberapa pesanan….antaranya…:

 

1) Masa bawak kete tuh kan, kalau jalan yang share lane tuh, kalau boleh lebihkan ke sebelah kiri, sebab sebelah kanan kan ada kereta dari sebelah hadapan, so katakan laa…katakan berlaku excident, kurang kurang kereta kita jer terlibat, tak libatkan kete sebelah kanan tuh….hehehe ada logik gak kan…;)

 

 

2) kalau berhenti kat trafik lite, sebagai contoh kat trafik lite la, kalau berhenti belakang kereta la, kekadang kite sunsah nak anggar jarak dengan kereta depan kan…cikgu hany kata, kalau nak berhenti kalau dah taknampak plate kereta depan kita tuh, maknanya dah dekat sangat la tuh…hehehe tpai ini hanya sesuai utk kereta yg sama size ngan kereta kite pandu. jangan la ko bawak kereta KANCIL, pastu depan ko HILUX kan, sampai bila bila pun ko akan nampak je plate dia, dah kete dia tinggi….sedar sedar kan dah terlanggar bontot HILUX tuh.

 

 

3) kalau bab memotong, ha yang ni hany ikut la pesanan cikgu hany…kan kalau kite memotong kan, bila tiba masa nak masuk balek ke kiri…cikgu hany ajar, selalu la tengok kat rear mirror tuh. kalau korang dah nampak kereta yang korang potong tuh, nampak sebijik sebijik dalam rear mirror ko tuh, ha, maka masukla ke lane kiri tu balek. ini menandakan dah selamat la sebab jarak dah jauh. hehehe mungkin berguna untuk mereka yang beginner macam hany nih ;)

 

images (1)

 

Sepanjang 2tahnu bersama P nih, kereta MZ tuh dah banyak calar balar tak yah cakap, bak kata tuh, kekadang accident tu bagus untuk pengajaran kan…;)

 

 

1) kena langgar dengan indon, dah la masa tuh tengah bawak ibu mengandung, sarat mengandung lak tuh, riso weihhh anak sulong lak tu. ini semua kerana hany tak reti reti nak gunakan hon…cilakak, indon tu lak main masukkk jer…cis cis cis…

 

 

2) masa reverse kete kat uitm shah alam…kete banyak sangat kiri kanan, depan belakang…sedar sedar dah sagat….ahaha sensor tak bunyik pun…huhuhu naseb…seb baeik cium sikit2 jer…tak kesan sangat….pastuh….tak brani bagitahu MZ ahahaa….

 

 

3) masuk parking umah sewa, masa ni MZ ada tengah betolkan motor dia, dia baru sampai hany pun baru sampai…umah hany parking kete berbukit sket…elok je hany masuk gear 1, tekan minyak…zooommmm naek bukit, masuk parking….sekali skreeeetttt, langgar cium grill rumah kaler hitam…ahahaha MZ pandangggg jer!!! depan tuan punya kete ko langgar grilll der….pastuh, bebel bebel la MZ smpai dalam rumah bebel, padahal tak de ape pun…huh…

 

 

Banyaknye bebel dalam entri nih, huhu tapi aperpon setiap orang ada kenangan dan cara masing masing….yang pasti….practice make perfect…nak nak lagik bawak kereta manual ni kan kan kan

 

 

dan,

selepas hany dah habis P nih, MZ nak cabut tanda P kat kereta tuh…adoiiii hany rasa sangat yakin dengan P didepan dan belakang kete ku….uuu tapi MZ tak nak, katanya tak cantik la sebab beso gedabak kat situ…macam macam alasan….padahal dia malu ade P, konon tak rock la lelaki bawak kete masih P..cis cis cis….

 

 

**cuba pertahankan P itu, mampukah daku**

Komen
15 Komen

15 comments:

munna said...

tahniah hany dah dapat lesen penuh ye...

Ena said...

heheh..

ena dulu pungg cenggitu gak.. gabra je masa drive tu.. tp skrg sangat jarnag memandu kecuali emergency cam huby ada hal tak sempat nak hantar or apa2 yg emergency je la.. bila dah kes camtu.. memg risau je la... heheh..

Hanis MY said...

tahniah hany! takpe lama2 nanti jadiklah pro...eh hana baru perasan giveaway tu..nak joinlah nanti...

apak cikidong said...

"stereotype lady driver" kata anita sarawak! ekekkeke

fiq said...

pengalaman fiq masa lesen P:

langgar tiang dengan kejam skali sampai kena angkut g workshop utk ketuk ballik tempat yang kemek teruk tu. hee..

p/s: jgn gtau parents fiq tau. diorg xtau lagi even dah 2 tahun berlalu =D

MAMA AIZARA said...

azi P dah lama habis sbb amik lesen moto dulu, tp bawak kete sama usia ngan hany kot...pengalaman2 tu semua azi pn dah merasa...

ardinihumaira said...

sama lakita kak.. dni dulu duk keje calarkan kete abah hehe

nik said...

nik baru setahun P..parking senget, takut nak hon, was-was nak potong adalah perkara rutin ..hehe..kereta nik pun dah bercalar walaupun baru 4 bulan pakai..

qasehraihan said...

saspen je...ingat P apa td..hehe

anywy...congratss..ati2 memandu..
saya dh lama dh kluar dr dunia P ni..hehe

qasehraihan said...

saspen je...ingat P apa td..hehe

anywy...congratss..ati2 memandu..
saya dh lama dh kluar dr dunia P ni..hehe

Lady D'yot said...

ahahaa..ingat lg kisah minah indon dpn jusco tu..mmg cis..ciss...;p

Liza said...

Insyallah mampu, driving mmg susah dan stress...

Nafisa81 said...

tahniah yer...standed la pompuan bawak..kalau takde calar balar mana sah...oh yer...kite ade tag hany untuk GA duniakuelken...

Norhafiza said...

tahniah dh leh buang P tuh hehe..No yg dapat lesen penuh pun kena buh P lg sbb tak yakin..Abg kata klo dh yakin boleh buang la..alhamdulillah 2mgu bawak kete dh ada keyakinan..labuan tak sibuk cam KL dr takde la nk risau hehe..dorang bawak kete cam p makan angin..

ch@ said...

huye-huye-huye, dah ada lesen penuh. kita pun tak lama je lagi. rasa seram sejuk lak bila takde P. mesti lbh byk kena hon. huaaa. hany lbh krg kita je, agak2 seram. parking tak reti masuk montot dulu. hahaaa.