Ini Wilayah Hijau: PTPTN: 3% kepada 1%


06 January 2011

PTPTN: 3% kepada 1%

Kos pentadbiran untuk pinjaman PTPTN, 3% diturunkan ke 1%. rupenya kena apply dan isi form bagai. ahaha hany ingatkan automatik je dia akan turunkan.


seb baek la hany tahu. itupun opismate hany yang bagitahu. ok meh kite tengok macam mana nak apply tuh.


1) ok, jom pergi ke http://www.ptptn.gov.my/ 

1-5-2011 8-41-40 PM
Pastuh kelik pada petak yang dia tulis KEMASKINI MAKLUMAT UJRAH.


2) elok je korang kelik kat situ, akan bawa korang ke satu page seperti kat bawah nih.


1-5-2011 8-49-28 PM

ok, sekarang masukkan NO KAD PENGENALAN anda & EMAIL anda. make sure email adalah yang aktif, sebab nanti akan dihantarkan satu link untuk anda update butiran diri anda.


3) Lepas seketika(ahah xtau la brape lama seketika itu), anda akan terima email.dan 1link untuk anda klik dan update butiran anda.


1-5-2011 8-50-28 PM


inilah apa yang anda akan terima. nampak tak SILA KLIK DISINI, apabila anda kelik SILA KLIK DISINI, anda akan dibawa ke satu halaman yang mana anda perlu update butiran diri anda. link tu dah sediakan butiran diri anda, macam ic anda, tapi anda kena update alamat, butiran ibu dan bapa.


4) Lepas dah isi, anda akan menerima 1email lagi yang mana akan memberitahu anda pasal butiran yang telah anda isi. ha harus diingat, segala info dan butiran ini, hanya boleh di update sekali sahaja.

1-5-2011 8-54-14 PM

ha inilah maklumat yang telah diisi tadi.ada lagi kat bawah tu, tapi hany tak printscreen lak….ada jugak nama majikan yang perlu diupdate.


ha,
itulah sahaja langkah yang perlu dibuat. nanti segala keputusan akan diemelkan balek, yer la inikan permohonan untuk menurunkan kos pentadbiran tuh, nama pun permohonan kan, maka akan ada la keputusan nya.


tapi,
korang dapat baca tak disebalik segalanya nih, ha kan nanti 2012, pemotongan gaji akan dibuat utnuk PTPTN nih, ha inilah segala butiran yang akan digunakan…hehehe tak pe lah kan, ini pun memang perlu sebab kita kan meminjam….


so, korang yang tak buat lagik…moh la buat….jom jom jom…


**riso weh takot nama kena blacklist…walaupun xde planning nak keluar negara lagi kan setakat ni ;)**
Komen
4 Komen

4 comments:

noor said...

hany tima kasih byk2 info nih
kena bgtau ncik suami nih..
mujur nor bkn ptptn legaaaa xder interest

Hanis MY said...

sama2 doa moga permohonan kita lulus..amin...

mizz sue said...

SU DAH APPLY UJRAH NI..TP TAK DITERIMA..NAPE NTAH

MAMA AIZARA said...

patut dia tukarkan semua peminjam la kan..sure org nak bayar kurangkan.