Ini Wilayah Hijau: budu&timun


05 January 2011

budu&timun

Korang tahu budu kan?
ahahahaha, gile ar kalau tak tahu kan. budu sinonim dengan orang kelantan. suami ku orang kelantan menipu la weihhh kalau ada orang kelantan tak makan budu kan kan kan….eh ke ade? oppsss…


al kisah,
MZ selalu la jugak suruh hany try budu+tempoyak nih. wooo wooo rasanya terlalu sukar la nak masuk mulut hany nih…sebab sebelum masuk mulut, akan sampai ke hidung dulu kan…hehehe


kerana budu jugak, MZ jadi romantik tau.
ha nak cerita sikit pasal MZ yang ada kaitan dengan budu. MZ sebenarnya memang jenis tak suka melayan hany ni, biasa la pompuan nak bersuap bagai la time makan….uwerrrkkk..nak manja manja la kunun, tapi selalunya MZ tak layan. dah tu ko suruh dia suap time dia tengah lapar gilaa….memang la tak di layan kan…


ada la satu hari tuh,
MZ nak suruh hany try budu+tempoyak ni, siap nak suap bagai la kan, tanpa diminta minta…isteri pun rela la disuap, dah suami beriya nak suap….seb baek sikit je disuapnye budu tuh…kalau tak mahu tersembur keluar balek….terus cepat cepat hany minum air…serius, hany tak leh makan budu. pullstop!


MZ,
suka makan budu+tempoyak, then kena ada timun di hiris hiris. fuhhh suke benar MZ tuh….


020120114327

020120114328


tengok rupe timun tuh, tebal nye hai. ni MZ potong, hany tak sempat potong…biasa la lelaki…selagi boleh je dia potong. dan satu hal lagi, selalunya hany takkan sediakan budu+tempoyak tuh. MZ sendiri akan masukkan dalam mangkuk, penyek2 cibai tuh…hehehe MZ dah sedia maklom isteri nya tka leh bau budu+tempoyak tuh ;)


020120114329 

pastuh,
makan lak dengan ikan goreng fuhhhh…layannnn… MZ cakap “NYAKUT” maksudnya, kena sangat makan ikan goreng dengan budu+tempoyak dan timun….
ikan goreng tuh, kalau tukar dengan ayam goreng pun NYAKUT gak MZ kata….


maka,
kalau hany dah malas nak masak remeh2, tak sempat ker….maka inilah lauk pilihan hany. hehehe…sonang gituh…seb baek la MZ boleh terima dan makan…sonang kerja kan…


korang makan tak budu, tempoyak ni???
Komen
17 Komen

17 comments:

Ena said...

hehe..

dulu ena memg tak reti makan budu juga hany.. tp sejak preggy kan si irfan, ena jadi suka ngan budu.. hahah.. asal balik kg jer request budu ngan mak.. tu wajib ada.. sbb adik beradik yg lain memg suka budu.. ena je baru jatuh cinta masa tu.. SIL yorg Johor pun dah jatuh cinta sama sejak kawin ngan abg ena.. hahaha..

Tempoyak?? peberet huby dan ena jugak.. Budu huby makan la jugak tp tak kena kasi pedas punyer.. taruk tempoyak cam MZ pun dier layan jer..

Tp dok KL ni jarang la jumpa.. sob3x..

Cik SHiNJU said...

Woooo...budu my peberet..
ngn ikan goreng x bape nyakut..
Kalau kena ngn ikan panggang..perghhhh...bertambah sampai senak perut...lapo...sob :'(

syalinda johari said...

tgk entry ko ni hany, tetiba pulak kau teringin nk mkn budu.

Ida_Iara said...

budu+bwg hiris+ciliapi+asam limau= perghhh!!mmg sedap..klu mkn dgn ikan gorg tu dari sepinggan nasi boleh jd 2 pggn dh..ahaha..mmg feveret org dgn husband gakla tempoyak tu..nak2 klu ade petai jeruk skali..mmg layan arhh mkn bertambah2..takyah lauk extra lain dh.
hehe..klakor la hany jd org ganu tp takleh masuk dgn budu+tempoyak tu..

MAMA AIZARA said...

ADA JUGAK KAN ORG KELANTAN XMAKAN BUDU, TP AZI SLALU JUPE ORG TRGGANU MMG RAMAI YG MUDA2 TAK MAKAN BUDU EH...INGAT TRGGANU KELANTAN NI SAMA JE..

rATu kEBaYA said...

makan dua2 nya.. tapi budu tu kureng sikitlah..

LyNn HaMzAh said...

memang arr sedap...malam nanti nak cari budu + timun la...

Hanis MY said...

Hana makan je hany tapi ta feberet hehe itu adalah feberet en suami boleh geng sama MZ.

Norhafiza said...

Budu??..perghhh..sedaaaapnyeee..klo No masak lauk singgang siap banjir lagi hahaha..tp Abang lak kurang sket..alergi..klo makan akan timbul jerawat gatal2 kat belakang n muke..sian lak..belacan pun camtu gak..tp klo ayoh ada siap ada stok la lam umah No hehe..

p/s: gambo No tak leh tengok cz masalah tenet No..lambat loading plak..

Norhafiza said...

perggghhh..sedapnya bila dh dapat tengok gambo2 tu...waaaa..kecor wey..No suka makan ngan poyok..pastu kan hany klo ada jering, petai, buah kerdas lagi power No cakap hahaha..

Norhafiza said...

perggghhh..sedapnya bila dh dapat tengok gambo2 tu...waaaa..kecor wey..No suka makan ngan poyok..pastu kan hany klo ada jering, petai, buah kerdas lagi power No cakap hahaha..

fiq said...

fiq pernah mkn budu masa g kelantan aritu. sedap la jgk =P

mzhany said...

@ena
wohooo ena un suke eh...ena nak ke stock budu? hany kalau balek kelantan boleh belikan...budu cap ketreh tu la yg slalu MZ makan.


@cikshinju
owhh ye eh, nak kena try r ngan ikan panggang ni. eh bkn hany...MZ yg kena try ;)


@linda
weh umah aku ade budu ngn tempoyak ko nak ker? ;)


@ida
ahahaha da nok wak gane, ani dr dulu g tak mkn budu. mungkin ikot ayoh kot sbb ayoh ani dok makan budu nih...


@azi
hehehe beza sgt ganu ngan kelate ni, bahasa lagikla berbeza...tp ramai je org ganu mkn budu tempoyak ni.


@aishah
ooo aishah suka tempoyak eh...


@kaklynn
hehehe kaklynn ngidam la tuh...huhuhu jap lg baby nnti pun suke budu kan kan ;)


@hana
ahahha a'ah bleh gengn ngan MZ ni...


@no
wow no pun peberet eh. no mmg org ganu sejati hehehe. eh chop kerdas tu buah ape no?

mzhany said...

@fiq
ha fiq pernah try gak eh...sedap eh? cayalah dia boleh makan huhu kalah akak nih haaa

Fiza Amran said...

hany......... fiza pernah makan mende nie.. huhuhu mmg sedap boleh layan la.. tp x boleh layan lepas makan tue tahap kronik dia punya mengantuk.. mcm hisap ganja... hahaha tue dia punya nak describe kan..

mzhany said...

wow, fiza nye layannn budu ni smpai gituh skali haaa...hoho bagus nih...

Irfa said...

klate x makey budu?
xsoh jd kelate la.hehe
gurau je,adik2 sy pun ada yang x makan budu