Ini Wilayah Hijau: Tak pandai ikat tali bantal peluk…


05 January 2011

Tak pandai ikat tali bantal peluk…




Ingat lagi,
kalau kat rumah kat kampung dulu dulu, time tukar sarung bantal kan…hany nye part masukkan bantal dalam sarung bantal….untuk bantal biasa ok jer…rileks je baut keje kan….


tapi,
bila tiba bantal peluk, hany masukkan bantal peluk dalam sarung nya, then pas kat mak hany…sebabnya…hany tak reti ikat tali kat bantal peluk tuh.


sebabnya lagik…design sarung bantal peluk tuh, dia kena ikat tali di bahagian bawah dan atas. nak ikat bukan sebaran gikat, sebab tali tuh dah bercantum…jadi sangat mendatangkan masalah kat hany….dah banyak kali belajar….tak pandai pandai….


020120114322

ha, inilah dia rupanya tali tuh…kalau tali tuh tak bersambung takper…ni memand dah siap siap bersambung. kalau tak sambung, pandai la hany ikat reben kan…


tapi, dek kerana dah berumah tangga ni. nak tak nak kena la ikat sendiri kan. takkan la setiap kali tukar sarung bantal, pastu bawak balik kampung suruh mak ikatkan…ahaha melampau lampau…


weekend baru nih,
hany berjaya ikat…hohoho bangga weihhh….meh tengok meh…

020120114323

cantik kan, kemas kan…kan kan kan…


tapiiii,
kekdah nya, tak sampai 2hari dah terbukak balek…hohoho naseb la hany…failed!!!


020120114324

ini adalah set sarung bantal dan cadar hadiah dari mak hany. ni adalah corak batik yang memang Terengganu punya la…seingat hany, mak hany dah beli set cadar nih lama dah sebelum hany nikah lagi. rasanya sebelom hany kenal MZ pun dah ada….


hany ingat mak beli nak buat pakai sendiri kan…hany yang tolong hantarkan pada sepupu hany untuk jahit. sudahnya masa malam pertama mak bagi set cadar ni…untuk kitorang gune….uuuuu terharu…sob sob sob…


kain nya jenis sejuk….selesa sangat…


**orang orang tua memang teliti kan dalam semua hal…**
Komen
6 Komen

6 comments:

Norhafiza said...

hahahhaha..senang je ni hany..ni klo No leh ikat sambil pejam mate je nih..sebab tadika lagi dah kena masukkan sarung sendiri hehe..

LyNn HaMzAh said...

la...mcm mana plak leh tak reti tu...huhuhu...x per x per...rajin2 practice nanti pandai la...hehehe...

Hanis MY said...

alahai comel aje hany ni yeahh pratice made perfect hehe...

kakngah said...

tali sarung bntl pelok aku selalu bersimpul. bila dah simpul mati, aku gunting sajok.. kikiki!!!


klasik la cadar batik2 tu... mmg sejuk la kan.. banding dgn cadar polyester...

Diyana Zulkifli said...

tengok gambar pun,nampak syok ja nak peluk bantal peluk tu..hehe.sejuk eh kain die?

mzhany said...

@no
ahahha sambil pejam mata, hany memang la slalu masukkn tp ikat mak yg buat cmno...skrg br buat sendiri


@kaklyn
sebab dia nye tali tuh dlm bentuk bulat tak reti, kalau jenis mcm reben tu reti laaa


@hana
baekk kena sokmo tukar la cadar n sarung bantal ni


@kakngah
ahah gunting terus eh..hoho bagus gak cadangan tuh


@diyana
a'ah jenis kain sejuk tuh diyana