Ini Wilayah Hijau: Belajar Loghat kelate: KALA


18 January 2011

Belajar Loghat kelate: KALA




KALA???
Kala Malam Bulan Mengambang kot? ahahaha…failed!!! sikit sikit nak kaitkan dengan Rosyam Nor kan kan…


Semalam,
hany dengan MZ bercakap pasal IPHONE dan BLACKBERRY? pung pang pung pang…ni semua gara gara kat ENDON, akan sekat laman web lucah supaya pengguna BLACKBERRY tak dapat access. MZ cakap la, ishhh ramai jugak yang guna BLACKBERRY kan. hany terus tanya, agaknye BLACKBERRY lagi besh dari IPHONE.
tetiba MZ bersuara,


“KALA jo hok bezo nyer”

hany terus pandang MZ…dalam hati, ishhh KALA tu amende pulak…takper lah, jangan tanya dulu biar MZ cerita dulu KALA tuh ape dia. sekali MZ tak sambung pulak pasal KALA, so nak tak nak, kena la bertanya kan…jap lagi kan sesat jalan pulak…


“B, KALA tu gapo? KALA Malam Bulang Mengambang ker?”
(sambil sengeh…aahha mengong sendiri buat lawak sendiri sengeh)


MZ: “laaa, KALA pun tok tahu”


MZ: “KALA KALA…kaler laaa, Warna”


Hany : “ooo kaler, warna la?”


MZ: “kalu KALE lak tahu? KALE”


Hany: “tahu…ganu panggil KALANG. apela Warna tu KALA…macam KALA Malam Bulan Mengambang jer”
(tak habis2 dengan Kala Malam Bulan Mengambang)


KALA adalah WARNA/KALER/COLOUR.
Cara sebut K.A.L.A bunyi nya sebutan baku


KALE, KALANG adalah PENSEL/PENCIL

cara sebut KALE:
KA-bunyi macam sebut KAwan
LE-bunyi macam LEmpar

cara sebut KALANG:
KA-bunyi macam sebut KAwan
LANG-bunyi macamn LANGsir



Banyak lagik wooo perkataan kelate yang tak tahu tau. xper xper, slow slow la kan. tak tahu tanya, jangan sombong ;)


Komen
7 Komen

7 comments:

Hanis MY said...

hany..mz org kelantan ke? hari ni paka baju kala gapo???hehe

apak cikidong said...

PEning!

munna said...

Belajar slow2 hany.. kak munna pun dulu klu cik abg cakap dgn parents dia selalu tercengang je.. lepas tu asal aje ada perkataan baru mesti tanya apa maksudnya...

Norhafiza said...

kihkihkih....tingat citte No mula2 kawen ngan Abang..anak sedare (umo 4-5thn) belah Abang tanye No.."cikDo ore gapo?" tercengang No.."ore melayu la"..No jawab..upenye dia nak tanya No asal mane sebab No cakap TRG deme kecek klate..sampai skang klo No balik TRG vs KLATE hahaha..jnj sume faham..klo tak faham cam biasa la tanya Abang hehe..sib baik MA asal TRG jd senang nak cakap..

ardinihumaira said...

hehe... kalu ngala pulok kak :D


ngala=mewarna ;)

mzhany said...

@hana
a'ah mz ore klate...hari ni paka baju kala ijau ;)


@apak
ahaha pening dah ker, br sikit ni


@kakmunna
a'ah kakmunna, slow slow la ni ty ape xfhm...huhu deme kalu kechek gak supo keretapi ;)


@no
ahaha, no ni...hany lak confuse perkataan tembok. kan klate tembok tu jalan raya kan...hany ni pening la duk pikir gapo...


@dni
ooo ngala tu mewarna eh...kalau pewarna plak?

RedBerry said...

Hany, i m kelantanese.. mula2 Hany tulis pasal KALA.. dok pk sorang2, mende la KALA. Biler baca tuh pun half way.. masa MZ cakap "kala jo hok bezonyo" .. still.. tak paham.. biler dah baca habes tuh.. laaaaaa... warna.. baru ingat KALA... hikhikhik.. thanks for the posting ye.. :D