Ini Wilayah Hijau: Tutor versi hany: buat quote yang ada background cantik;)


24 January 2011

Tutor versi hany: buat quote yang ada background cantik;)

 

 

 

 

 

Dah lama kan hany tak buat tutor nih. hehehe almaklom ler dah lama tak godek godek blog. selalu hany akan buat tutor sekiranya hany ada try benda baru. dan kali ni hany ada try benda baru kat belog, hany je baru try…orang lain dah lama buat;)

 

 

dan, atas permintaan diela, maka hany buatla tutor nih.hehehe versi hany yer.

 

 

1) Macam biasa masuk ke dashboard > design > EDIT HTML. ok sekarang sila carik, gunakan CTRL + F (find) dan cari

.post blockquote {

1-23-2011 10-29-14 AM ha macam ni lah yang terdapat dalam hany punyer html.

 

 

apa apa yang selepas .post blockquote {, rasanya berbeza untuk setiap blog, tapi pasti akan ada .post blockquote { .

 

 

 

2) Dah jumpa, maka mari ke step seterusnya. copy code di bawah ni:

 

 

.post blockquote { background-image:url(http://i277.photobucket.com/albums/kk70/safiena_album/kawaii066.jpg); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 2px solid #8A4B08 ; margin:1em 20px; }

 

 

 

dan masukkan ke bahagian seperti didalam gambar di bawah:

 

1-23-2011 10-34-35 AM yang di highlight dengan warna hijau adalah code yang di copy di atas. masukkan dibawah/selepas .post blockquote p{ }

 

 

3) ok, macam contoh yang hany bagi ni, background quote tuh kaler fink bunga bunga. sekiranya anda ada background yang anda suka malah lagi meletop, anda boleh tukar dengan hany menukarkan url image/background tersebut. mari lihat gambar di bawah nih.

 

1-23-2011 10-41-45 AM hanya tukarkan url image, iaitu seperti yang hany highlight dengan kaler hijau seperti gambar di atas nih.

 

 

 

4) dah berpuas hati? maka SAVE TEMPLATE lah…

 

 

 

5) ok, katakan anda nak tengok cun tak image/background untuk quote anda tuh. pergi ke POSTING, dan tulis lah post. alaa macam kita buat entri biasa tuh jer….

 

1-23-2011 10-37-25 AM ha macam ni, tulislah entri macam biasa

 

 

 

6) ok bila dah siap tulis entri. kenalpasti ayat mana nak dijadikan quote. macam contoh hany, ayat yang hany tulis ok, ini adalah bahagian quote…..sampai habis. apa yang perlu dibuat adalah…

 

 

1-23-2011 10-37-52 AM

 

Highlight ayat yang akan dijadikan quote (refer no 1 dalam gambar di atas) dan seterusnya tekan/click pada ikon pada nombor 2 macam dalam gambar nih.

 

 

 

7) kalau anda dah pasti, anda boleh PUBLISH je terus entri tersebut atau anda boleh preview dahulu entri.

 

1-23-2011 10-40-44 AM taraaa…nampak tak yang ada background bunge bunge tuh.ha itulah dia….maka dah siap….

 

 

 

TAHNIAH TAHNIAH dah berjaya…yeayyy!!!

Komen
11 Komen

11 comments:

Ena said...

pandainya hany..
cantik!

nak cuba la nanti..
tq.. :D

RedBerry said...

waaahh.. superb, Hany! Pandai la u... and rajin buat tutorial. Good one!

Diela Zaimi said...

hany...
thanx ye sbb buat tutorial ni atas permintaan kita...heheh...
tak sangka...
leh buat banyak2 pasni...
tq! arigato! toce! terima kasih!
;)

Mama Zharfan said...

thanks yer. nanti me nak try :)

qasehraihan said...

wow...mksih..nt nak tryla..hehe

Mama Zharfan said...

me dh try and sgt menjadi!!
thanks yer :) i like! heheehhe

Diela Zaimi said...

hany...
sori...nak tanya la camne nak letak 'recent comments' mcm hany buat tu?
sbb senang nak cek bila org komen kat entri kita...

*sori menyusahkan hany... ;)

mzhany said...

@ena
hany search dr incik google ahaha, tapi hany try sendiri then buat tutor sendirik huhu mane bleh copy dr org lain bulat2 kan, kena try kt blog sendirik dulu


@berry
hehe ni pun search dr incik google berry, umm sbb ada org mintak tu buat...hohoho kalu tak rasa segan gak nak buat tutor ni...;)


@diela
sama sama.hehe takpe takpe, setkt yg boleh hany tolong ;)


@mamazharfan
sila sila try...kompem jadik punyer;)


@kakqaseh
sila lah cuba, mungkin bleh hias hias entri ;)


@mamazharfan
hehehe see see...TAHNIAH!!!


@diela
ok, nanti esok hany kuorkan tutor yer ;)

Norhafiza said...

wah..tengkiu hany..nnt No senang No cuba yek hehe..

ZALIYATI said...

cmm susah je hany..xpe, nnt time free boleh try..

Diary Of One said...

cantik.. dah try.. nanti nk tukar backgrd pic...

TQ TQ